Akdeniz Parlamentosu Türk Grubu Başkanı Tevfik Ziyaeddin Akbulut, bölge sorunlarına kalıcı çözümler bulmak istediklerini söyledi. İnsan kaçakçığının ve modern köleliğin bugünün dünyasının en büyük problemini oluşturduğunu belirten Akbulut, “İnsan kaçakçılığı dünyada uyuşturucudan sonra en büyük ikinci suç olarak görülmektedir.” dedi.

Akdeniz Parlamentosu 3. Daimi Komite Toplantısı Antalya’da yapıldı. Toplantıda yasa dışı göç ve insan kaçakçılığı konuları ele alındı. Katılımcılar yasadışı göç ve insan kaçakçılığının dünyada uyuşturucudan sonraki en büyük suç olduğu belirti.

Toplantıya katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu açılışta bir konuşma yaptı. Çavuşoğlu konuşmasında yasa dışı göç ve insan kaçakçılığına dikkat çekti. Çavuşoğlu, “Bugün her zamandan daha fazla medeniyetler ittifakına ihtiyacımız var. Akdeniz zengin imkanlar zengin bir potansiyel sunuyor. Tehlike ve sorunların çözümünde Akdeniz ülkeleri ve diğer ülkeler çözüm üretemiyor. Akdeniz etrafında problemler cereyan etmeye devam ediyor. Suriye’de yaşananlar ve mısırdaki darbe insan haklarının ne kadar ihlal edildiği görülüyor.” dedi.

Akdeniz’in etrafında problemlerin cereyan ettiğini belirten Çavuşoğlu, Filistin ve İsrail arasında sorunların çözüme kavuşturulması gerektiği kaydetti. Ayrıca Balkanlarda siyasi ve ekonomik kırılganlığın devam ettiğini aktararak sorunların çözümü için birlikte hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi. Mültecilerin ve göçe zorlanan insanların yaşadıkları sorunlara da değinen Çavuşoğlu, “Hiç kimse durup dururken kendi ülkesini terk etmez ama başladı mı insan kaçakçılığı başlar. Çetelerin eline düşen göçmenler insanlık dışı muamelelere maruz kalıyor. Kamplarda kalan mültecilerin de insan koşullarda yaşamadığını söyledi. Suriye’den gelen bir milyona yakın mülteci olduğunu ve bunlara sunulan imkânların dünyaya örnek olması gerekiyor. Bunlar her şeyden önce insan. Eğitime ve insani muamele görmeye ihtiyaçları var.” dedi. Dünyada dondurulmuş bazı ihtilaflar olduğuna değinen Çavuşoğlu bunların çözüme kavuşturulması gerektiğine dikkat çekti. Kıbrıs’ın dondurulmuş ihtilaflardan biri olduğunu sözlerine ekledi.

ÇAVUŞOĞLU: ERDOĞAN'IN 1915 MESAJI İNSANİ

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu açılış sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözde Ermeni soykırımı iddialarının yıldönümü vesilesiyle ilgili farklı dillerde yaptığı açıklamasını değerlendirdi. Başbakanın açıklamasını insani bulduğunu aktaran Çavuşoğlu, 1915’te yaşanan drama dikkat çekildiğini ifade etti. Tehcir sürecinde hayatlarını kaybeden Ermeniler için başsağlığı dilendiğini aktardı. Çavuşoğlu, “Bu son derece insani bir mesajdır. Türkiye daha önce Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili ortak bir komisyon teklifinde bulunmuştu. Bu komisyona başka ülkelerinde belgelerle katkıda bulunmasını istemişti. Bu komisyonun çalışmaları sonucunda da çıkan sonucu kabul edeceğini söylemişti. Adımımız sonuçsuz kaldı. Ermenistan’dan bir cevap gelmedi." dedi

Geçmişte yaşanan ortak dramların olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Ateş düştüğü yeri yakar herkes kendi acısını ön plana çıkarabilir. Ama insani konuların siyasete alet edilmemesi gerekiyor. Bu problemlerin ülkeler arsındaki köprüler kurulmasına engel olmamalı. Önemli olan bunlarla yüzleşmek. Türkiye her zaman geçmişiyle yüzleşmiştir varsa hataları bunları da kabul etmiştir. Burada her milletten insanın öldüğü bir gerçektir. Türkiye ve Türklerin soykırımı yaptıklarını söyleyenleri hiçbir zaman kabul etmeyiz. Bizim atalarımız hiçbir zaman soykırım yapmamıştır. Osmanlının son zamanlarında Osmanlı topraklarında yaşayan tüm milletler acı çekmiştir. Bunların insani yönünü ön plana çıkararak anmak gerekiyor.” şeklinde konuştu. Çavuşoğlu mesajın uluslararası camiadan olumlu tepkiler aldığını söyledi.

Akdeniz Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve 3. Daimi Komite Başkanı Maria Coceicao Pereira, toplantıya ev sahipliği yaptığı için Türkiye’ye teşekkür etti. Güven refah ve barışı Akdeniz bölgesinde geliştirmek istediklerini söyledi. Pereira, Akdeniz Parlamentosu'nun kendini insan haklarını ve medeniyetler arası diyalogu geliştirmeye adadığını kaydetti. Pereira, “İnsan hakların saygı mültecilere saygı temel konularımız arasındadır. Yasa dışı güç konusu insan hakları önünde engel oluşturan bir konudur. Akdeniz bölgesinde büyük problemler yaşanmakta bu problemler ancak birlik içerisinde çözülebilir.” dedi.

Akdeniz Parlementosu Türk Grubu Başkanı Tevfik Ziyaeddin Akbulut ise bölge sorunlarına kalıcı çözümler oluşturmak istediklerini söyledi. Somut sonuçlar ve çözüm önerileri ortaya koymanın önemine dikkat çekti. İnsan kaçakçığının ve modern köleliğin bugünün dünyasının en büyük problemini oluşturduğunu belirten Akbulut, “Her yıl 12 milyon insan suç şçeteleri tarafından tutsak ediliyor. Bunlar yasa dışı yollardan çalıştırılmaktadır. Bu rakam sade buz dağının görünen kısmı. Kayıt altına alınmayan daha birçok kişi var. İnsan kaçakçılığı dünyada uyuşturucudan sonra en büyük ikinci suç olarak görülmektedir.” şeklinde konuştu.

Akdeniz Parlamentosu Başkanı Senatör Francesco Amoruso iki günlük programın içeriği hakkında bilgiler verdi. Amoruso, “2013-2017 stratejik planını eyleme geçirmek için çalışmalar yapacağız. Çocukların ve kadınların korunması konusunda çakışmalar yapılacaktır. İnsan kaçakçılığı bölgemize önemli bir problem. Organ hırsızlığı ve kadınların fuhşa zorlanması önemli problemler arasındadır. İnsan kaçakçılığı mağdurlarının iyi bir hayat sürmesi için çalışma yapılması gerekiyor. Kölelik ve zorla çalıştırma insan kaçakçılığı manasına gelmektedir. Kadın ve çocuklara yardımda bulunması gerekiliyor. Uyumlu ve stratejik bir şekilde problemleri ele alacağız ve uluslar arası düzeyde nelere yapılabileceğine bakacağız.” ifadelerini kullandı.

Toplantının açılışına Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de katıldı. Tören sonrası parlamento üyeleri ve konuklar birlikte aile fotoğrafı çektirdi. Ayrıca Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdelaziz Nasser’ın video mesajı yayınlandı.