CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, Ankara’daki yerel seçim sonuçları için bireysel başvuruda bulunduğu Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) ret cevabı aldı. Konuya ilişkin twitter’dan açıklama yapan Yavaş, "Anayasa Mahkemesi, ‘Ankara seçimlerinde hile ya da usulsüzlük yoktur.' demiyor. 'Anayasa'nın 79.maddesi’ne göre Yüksek Seçim Kurulu’nun kararları aleyhine Bireysel başvuru yapılamaz.' da demiyor. '30 Mart secimi yerel seçimdir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de yerel secime ilişkin hüküm yoktur. Bu nedenle inceleyemiyoruz.’ diyor. Yani, ‘Bu secim Genel Secim olsaydı incelerdik.’ diyor. O zaman benim anladığım Yerel Seçimlerde her şey serbesttir. İsteyen dilediği usulsüzlüğü yapabilir anlamı çıkıyor." ifadelerini kullandı.

    Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş ile CHP'nin yerel seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı başvuruları reddetti. Konu ile ilgili sosyal paylaşım sitesi twitter’dan açıklama yapan Yavaş, gerekçeli kararın açıklanmadığı için basında yer alan bilgiler ışığında kararı değerlendirdiğini söyledi.

    "SONUÇTAN KİMSE USULSÜZLÜK YOKTUR SONUCU ÇIKARMAMALIDIR"

    Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın açık uçlarının bulunduğuna dikkat çeken Yavaş, oylarına sonuna kadar sahip çıkacaklarını söyledi. Yavaş twitter’da şu açıklamalarda bulundu: “Anayasa Mahkemesi, ‘Ankara seçimlerinde hile ya da usulsüzlük yoktur demiyor. Anayasanın 79.maddesine göre Yüksek Seçim Kurulu’nun kararları aleyhine Bireysel başvuru yapılamaz da demiyor. 30 Mart secimi yerel seçimdir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de yerel secime ilişkin hüküm yoktur. Bu nedenle inceleyemiyoruz.’ diyor. Yani ‘Bu seçim genel secim olsaydı incelerdik.’ diyor. O zaman benim anladığım Yerel Seçimlerde her şey serbesttir. İsteyen dilediği usulsüzlüğü yapabilir anlamı çıkıyor. Ayrıntılı açıklamalara devam edeceğim. Halkına zam ile personeline zulüm ile davrananları sonuna kadar takip etmek aldığımız oyların hakki için boynumuzun borcudur. Bu sonuçtan hiç kimse Ankara seçimlerinde usulsüzlük hile yoktur sonucunu çıkarmamalıdır. Yaradanın da bir hesabı vardır şüphesiz.”

    "SEÇİMLERDE ŞAİBE AYNEN DEVAM ETMEKTEDİR"

    Anayasa Mahkemesi'nin kararı oybirliği ile değil oy çokluğu ile aldığına dikkat çeken Yavaş, “Aylardır AYM üzerine YSK kararları aleyhine bireysel başvuru olmaz diyenler haksız çıkmış ve mahkemeyi baskı altına almaya çalıştıkları ortaya çıkmıştır. Sonuç, genel seçimde usulsüzlük hile yasak Yerel Secimde her şey serbest anlamı çıkmaktadır. AYM’nin dosyayı ‘Yetkisizlik’ nedeniyle incelememiş olması yüzünden araştırma yapılmamış ve şaibe aynen devam etmektedir. Oysa Mahkemelerin en temel görevi Anayasal hakların ve seçme seçilme hakkının güvence altına alınmasıdır. Bu durumda kime güveneceğiz?” açıklamasında bulundu.