Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD mahkemesinin Teksas açıklarına ulaşan Kuzey Irak petrolüne el koymasını değerlendirerek, petrolün Irak’a ait olduğunu, Türkiye’nin petrol sahibi ülke olmadığını söyledi.

ABD mahkemesi, Teksas açıklarına ulaşan Kuzey Irak petrolünün Irak merkezi hükümetinin izni olmadan satılamayacağı gerekçesiyle tankerdeki petrole el konulmasına karar verdi. Bu kararla ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Taner Yıldız, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Türkiye’nin hukukun dışında herhangi bir işlem veya eyleme girmesi söz konusu değil. Bağdat ile Erbil arasında problem var. Çözülmesi için de farklı mecralarda deneniyor. Türkiye orada bir sistem kurdu. Irak’ın normalleşmesi ve gelirinin artması adına. Bu Irak’ın petrolü, Türkiye’nin değil. Eğer yasaklanacaksa Türkiye’nin petrolü değil. Irak’ta üretiliyorsa bunun üretilmesi ve tüketilmesi en normal şey. Bağdat ile Erbil arasındaki hukuka karışmıyoruz. Bağdat ile Erbil bir varı paylaşmak durumunda. Yoku paylaşmamaları gerekir. Şu ana kadar yapılanlar yokun paylaşılmasıyla alakalı işlerdir. Irak’ın gelirinin artırılması bölgenin istikrarı için. Komşu ve kardeş Türkiye’nin istikrarı açısından önemli. Bizim bu işe sadece petrol ve gelir gözüyle bakmadığımızı tanıyanlar bilir."

'100 MİLYAR DOLAR GELİR KAYBI OLACAK İFADELERİ DOĞRU DEĞİL'

Bakan Taner Yıldız, gelişmelerle ilgili yadırgadığı ifadelerin olduğunu belirterek, "ABD’nin olası bu kararının özellikle Türkiye’nin 100 milyar dolarlık bir gelirden olduğuna dair haberler gerçeği yansıtmıyor. Bu kadarlık bir gelir yok. Ankara ile Erbil arasındaki bütün hatlar koptu bozuldu diye tabiri caizse zil takıp oynamak Türkiye’nin menfaatleriyle çakışmamaktadır. Türkiye’nin menfaatleri aleyhine söylemdir. Komşu Irak’taki gelirlerin Türkiye ve komşu Irak’taki gelişmelere katkı sağlayacak olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Çok ilginç cümleler duyuyoruz. ‘IŞİD’in, El-Nusra’nın petrolünü Türkiye aldı mı, destek verdi mi, teröre destek verdi mi?’ ifadeler var." diyen Bakan Yıldız, şunları ekledi: "Türkiye hukuk devleti, teröre hiçbir şekilde destek vermesi mümkün değil. Böyle bir şey ancak Türkiye’nin kurgularını yaptığı politikaları bir saptırma olarak tercüme edilebilir."

'HİÇBİR ŞEKİLDE IŞİD VE EL-NUSRA PETROLÜ ALINMADI'

Bakan Taner Yıldız, olası BM kararının tabi ki Türkiye’yi bağlayacağını belirterek, şöyle konuştu: "Ama BM kararı öncesinde Türkiye ne IŞİD’in ne El-Nusra’nın petrolünü almıştır. Ne legal ne de illegal yoldan yapılan teklifler hiçbir şekilde tarafımızdan kabul göremez. BM kararlarına ihtiyaç olmaksızın Türkiye terör örgütüne, terör örgütlerine yardım ve yataklık yapmaz. İşlerini kolaylaştırmaz."

"İster Teksas ister başka mecrada yasaklansın, yasaklanması muhtemel olan Irak’ın petrolüdür." diyen Bakan, "Bununla ilgili kararı Irak anayasası verecektir. Irak’ın Bağdat ile Erbil arasındaki paylaşımı Türkiye’nin üçüncü tarafı olduğu paylaşımdır." diye sözlerini noktaladı.