Araba kullanma korkusunun, araç sayısı çok olan şehirlere özgü bir durum olduğunu belirten Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu, bu korkunun kazaya sebep verdiğini söyledi.

Endorfin Estetik Ve Yaşam Merkezinden Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu, “Fakat trafik durumunun çok rahat olduğu şehirlerde yaşayan bireylerde de görülür. Korkular, başımızdan geçen olumsuz, korkutucu olaylar sonrasında ortaya çıkıyor. Bunlar, bizim yaşadığımız travmalar olduğu gibi, dolaylı olarak etkilendiğimiz olaylar da olabiliyor. Trafik kazası geçirmek ya da trafik kazası haberleri okumak, duymak gibi. Dolayısıyla araba kullanma korkusu trafiğin yoğun ve ya tenha olduğu bir şehirde yaşamaktan daha çok acı, korku verici bir kaza yaşamamız ya da görmemiz sonucunda da oluşabilir” dedi.

Araba kullanma korkusunun belirtilerini sıralayan Aydoğdu, “Kişinin kalp atışları hızlanır, vücut ısısı düşer, nefes almakta zorluk çeker ya da hızlı nefes almaya başlar, dikkatini yoğunlaştıramaz, direksiyonu kopartacakmış gibi tutar, trafikteyken bir anda kilitlenir ve ne yapacağını şaşırır, elleri terler, titrer başı döner. Trafik ışıklarında endişeli olur, çünkü yeşil ışık yandığında arkasındaki araçların kornaya basma ihtimali korkmasına sebep olur” açıklamalarında bulundu.

“Yoğun endişe, bireyin dikkatini dağıtır ve performansını kötü yönde etkiler”

Bazı durumlarda, daha önce çok defa kaza yapan bireylerin araba kullanmaya devam edebilirken hiç kaza yapmamasına rağmen, araba kullanma korkusunu yaşayan bireylerinde olduğunu kaydeden Aydoğdu, “Bunun altında yatan neden, bireyin kaza olabileceğine dair zihninde felaketleştirerek yorum yapma eyleminde olmasıdır. Bu bireylerin, kaza yapma olasılığının yüksek olduğu ve kaza yaparlarsa sonuçlarının felaket olacağına dair yanlış inançları vardır. Bu inançların sonrasında, birey direksiyonun başına geçince kaygısı başlar. Hipnoterapi ile bireyin çocukluğunda ya da geçmişinde, araba kullanma korkusuna sebep olan durumlar bilinçaltı düzeyde ortaya çıkarılarak anlamlandırılır ve çözümlenir. Bireyin geçmişine dair herhangi bir olay ya da cümle bulunmuyorsa, araba kullanma korkusu telkinlerle çözümlenir” ifadelerini kullandı.