Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “Bir yıl önce Türkiye’ye karşı AND Parlamentosu’nun göstermiş olduğu dostluğu tekrar hatırlatmak istiyorum. Ermeni diasporasının o bölgede yapmış olduğu dezenformasyon neticesi 1915 olaylarıyla ilgili olumsuz bir kararı 1 ay gibi kısa süre içerisinde dostlarımız olması gereken yere getirdiler. Böyle bir karar ortadan kaldırıldı. Parlamenterimizin 1915 olaylarıyla ilgili yapmış olduğu çalışmayı Türk milleti hiçbir zaman unutmadı, unutmayacak" dedi.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, çeşitli temaslar için Türkiye’de bulunan Andean Parlamentosu (Bolivya, Kolombiya, Ekvador, Peru ve Şili’nin temsilcilerinden oluşan parlamento) Başkanı Fernando Meza Moncada ve beraberindeki heyet ile Bakanlık’ta bir araya geldi. Bakan Demircan, görüşmede yaptığı konuşmada, AND Parlamenterler Birliği heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Her ne kadar mesafeler uzunda olsa gönüller yakın iki kıta arasında mesafeler hiçbir zaman bu yakınlığı ortadan kaldıracak bir mesafe değil. Artık dünya zaten küçük bir köy halini aldı. İlişkiler fevkalade iyi. Dostluğumuz gelişerek devam ediyor ve daha da gelişecek. Bu ziyaret vesilesiyle de dostluğumuz, işbirliğimiz giderek artarak gelişeceğine inanıyorum. Bu ziyaretten Türkiye ve dost ülkeler Şili, Peru, Kolombiya, Bolivya arasında dostluğun gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“Parlamenterimizin 1915 olaylarıyla ilgili yapmış olduğu çalışmayı Türk milleti hiçbir zaman unutmadı, unutmayacak”

Bir yıl önce Türkiye’ye karşı AND Parlamentosu’nun göstermiş olduğu dostluğu tekrar hatırlatmak istediğini söyleyen Demircan, “Ermeni diasporasının o bölgede yapmış olduğu dezenformasyon neticesi 1915 olaylarıyla ilgili olumsuz bir kararı 1 ay gibi kısa süre içerisinde dostlarımız olması gereken yere getirdiler. Böyle bir karar ortadan kaldırıldı. Biz ayrıca kendilerine teşekkür ediyoruz. Parlamenterimizin 1915 olaylarıyla ilgili yapmış olduğu çalışmayı Türk milleti hiçbir zaman unutmadı, unutmayacak. Soykırımla ilgili olan iddia gerçekten bu millete yapılmış en büyük töhmet, haksızlıktı. Bu haksızlığı ortadan kaldırmak gayretini gösterdikleri için teşekkür ediyoruz. Bugün bile ülkemiz Ortadoğu coğrafyasındaki büyük sıkıntıların ortasında sığınılabilecek tek güvenli ülke. İnsanlara yardım eden bir ülke. Dünyada muhtaç yoksullara yardım noktasında gayri safi milli hasılasına göre en çok yardım eden Türkiye’dir. Miktar olarak Amerika’dan sonra ikinciyiz. Ama nüfusa oranla birinciyiz” ifadelerini kullandı.

“Tecrübelerimizi, bilgi birikimimizi dost ülkelerle paylaşırız”

Sağlık konusunda Türkiye’nin son 15 yıl içerisinde çok büyük tecrübeleri olduğunu bildiren Demircan, şöyle konuştu:

“Bu tecrübeleri dost ülkelerle paylaşmayı her zaman istiyoruz ve hazırız. Bu tecrübelerimizi, bilgi birikimimizi dost ülkelerle paylaşırız her zaman için. Özellikle genel sağlık sigortası ve hastanelerin yönetimi, standardının yükseltilmesi noktasında aynı zamanda koruyucu sağlık noktasında çok zengin tecrübelerimiz oluştu. Bunları dost ülkelerimizle paylaşmak onur vericidir. Her zaman işbirliğine hazırız.”

“1915 olaylarının üzücü bir şekilde AND Parlamentosunda kabul edilmesi olayı gerçekten bizi de üzen bir konuydu”

AND Parlamentosu Başkanı Fernando Meza Moncada ise Türkiye ile ilişkilerinin daha da güçlenerek devam edeceğine inançlarının sonsuz olduğunu kaydederek, ”İki ülke arasındaki sevgi ve saygı her zaman baki biz bunun bilincindeyiz. Aramızdaki ilişkilerin çeşitli işbirlikleriyle daha da güçleneceğini düşünüyoruz. Hem sağlık alanında olsun bilgi değişimi olsun her alanda bunu geliştireceğimize inanıyoruz. 1915 olaylarının üzücü bir şekilde AND Parlamentosunda kabul edilmesi olayı gerçekten bizi de üzen bir konuydu. Ama biz bu yanlışı geri çektik” açıklamasında bulundu.

Moncada, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Sağlık konusunda çok fazla sizden öğreneceğimiz şeylerin olduğunu düşünüyorum. Tecrübe değişimi yapabiliriz aramızda. Dünyada şu anda birçok salgın hastalık var. Sizlerin nasıl buna karşı savaş verdiğinizi bizim neler yapabildiğimiz konusunda birbirimizden öğrenecek şeylerimiz olduğunu düşünüyorum. Bu konuda da işbirliği yapabileceğimiz aşikardır. Söz konusu AIDS var, uyuşturucu bağımlılığı var ve bunun haricinde daha birçok salgın hastalık var. Bu konuda da aramızda işbirliği olabileceğini düşünüyoruz.”