Bel ağrısı sadece bir kişinin günlük hayatını etkilemekle kalmaz aynı zamanda uykularını da rahatsız edebilir. Dahası, kötü yatak pozisyonu kötüleşebilir veya hatta sırt ağrısına neden olabilir. Bel ağrısı için en iyi uyku pozisyonları nelerdir?

Bu makale, alt sırt ağrısı için en iyi altı uyku pozisyonunun yanı sıra yastıklar ve şilteler, uyku hijyeni ve ne zaman bir doktor görmeniz gerektiğini gösteren bir rehber sunmaktadır.

En iyi uyku pozisyonları

Sırt ağrısı iyi geceler dinlenme yoluna girmekle kalmaz, aynı zamanda kötü uyku duruşu mevcut ağrıyı daha da kötüleştirebilir.

Zayıf bir uyku pozisyonu bel ağrısı altında yatan neden olabilir. Bunun nedeni, bazı pozisyonların boynuna, kalçasına ve sırtına gereksiz baskılar oluşturmasıdır.

Yatakta yatarken omurganın doğal eğrisini korumak önemlidir. Bir kişi kafa, omuz ve kalçaların uyum içinde olmasını ve sırtın doğru bir şekilde desteklenmesini sağlayarak bunu gerçekleştirebilir. Bunu yapmanın en iyi yolu genelde sırt üstü yatmaktır.

Bununla birlikte, birçok kişi sırt üstünde uykuya rahatsız oluyor veya horlamasına neden oluyor buluyor. Herkes farklı şekilde uyur; bu nedenle daha iyi uyku ve sırt ağrısını azaltmak isteyen insanlar için çeşitli seçenekler bulunur.

Geceleri bel ağrısı yaşayan insanlar için aşağıdaki duruşları denemek ve ipucunu rahatlatmak için yardımcı olabilirsiniz.

1. Diz desteğiyle sırt üstü yatma


Sırtüstü yatmak genellikle sağlıklı bir sırt için en iyi uyku pozisyonu olarak düşünülür.

Bu pozisyon vücuttaki en geniş yüzeyin ağırlığını eşit bir şekilde dağıtır. Ayrıca basınç noktalarını en aza indirir ve baş, boyun ve omurganın iyi hizalanmasını sağlar.

Dizlerin altına küçük bir yastık yerleştirmek ek destek sağlayabilir ve omurganın doğal eğrisinin korunmasına yardımcı olabilir.

Bu uyku pozisyonunu benimsemek için bir kişi şunları yapmalıdır:

Sırt üstü tavana bakacak şekilde düz durun ve kafayı yana çevirerek bükülmemelidir.
Baş ve boynu desteklemek için bir yastık yerleştirin.
Dizlerin altına küçük bir yastık yerleştirin.
Ekstra destek için, gövde ile şilte arasındaki diğer boşlukları alt sırtın altındaki gibi ek yastıklarla doldurun.

2. Dizler arasında yastıkla yan yatma


Yanda yatmak popüler ve rahat bir uyku pozisyonuysa da, omurgayı konumundan çekebilir. Bu, sırtın gerisini zorlayabilir.

Bunu düzeltmek kolaydır. Yan yatan herkes, dizlerinin arasında sağlam bir yastık yerleştirebilir. Bu, kalçaların, pelvisin ve omurganın doğal hizalamasını eski haline getiren üst bacağı yükseltir.

Bu uyku pozisyonunu benimsemek için bir kişi şunları yapmalıdır:

Yatın ve bir tarafa dikkatlice başlayın.
Baş ve boynu desteklemek için bir yastık yerleştirin.
Dizleri hafifçe çekin ve aralarında bir yastık yerleştirin.
Ekstra destek için vücut ve yatak arasındaki boşlukları, özellikle bel kısmında daha fazla yastıkla doldurun.
Alışkanlıklı olarak cepheden uykularına dönen insanlar, uyumak ve sırtlarını hizaya getirmek için göğsüne ve karnına karşı büyük bir yastık denemek isteyebilirler.

3. Fetal pozisyonda uyku

Fıtık diskli insanlar için, kıvrımlı bir fetus pozisyonu benimsemek gece boyunca rahatlamayı sağlayabilir. Bunun nedeni dizlerle yan yatmak göğsüne sıkıştığında omurganın bükülmesini azaltır ve eklemlerin açılmasına yardımcı olur.

Bu uyku pozisyonunu benimsemek için bir kişi şunları yapmalıdır:

Yatın ve bir tarafa dikkatlice başlayın.
Baş ve boynu desteklemek için bir yastık yerleştirin.
Arka nispeten düz olana kadar dizleri göğsünüze doğru yukarı çekin.

4. Önünde yastıkla karnın altında uyumak


Vücudun ön tarafında yatmak genellikle en kötü uyku duruşudur. Bununla birlikte, başka bir konumda uyku çekmek için mücadele edenler için, karın ve kalçaların altına ince bir yastık yerleştirmek, omurganın uyumunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Önde uykuda fıtıklı disk veya dejeneratif bir disk hastalığı olan insanlar da yararlanabilir.

Bu uyku pozisyonunu benimsemek için bir kişi şunları yapmalıdır:

Yatın ve önlerine geçin.
Orta kısmını kaldırmak için karın ve kalçaların altına ince bir yastık yerleştirin.
Baş için yassı bir yastık kullanın veya olmadan yatmak düşünün.

5. Ön kısmı baş aşağı bakacak şekilde uyuyun


Başta bir tarafa döndüğü için ön tarafta uyku çekmenin başka bir nedeni kötü sayılır. Bu omurgayı katlar ve boynu, omuzlarını ve sırtını ekstra stres oluşturur.

Bunu önlemek için yüzü yatarken yemeyi deneyin. Havluyu alçaltmak için küçük fakat sağlam bir yastık veya sıkıca sarılı havlu kullanılabilir, böylece oda nefes alabilir. Bu, mideye bir yastık koymanın yanı sıra yapılması gerekir.

Bu uyku pozisyonunu benimsemek için bir kişi şunları yapmalıdır:

Yatın ve önlerine koyun.
Orta kısmını kaldırmak için karın ve kalçaların altına ince bir yastık yerleştirin.
Ağız ve yatak arasına yeterli hava akışı sağlamak için alnın altına yastık veya rulo havlu koyun.

6. Sırt üstü sırt üstü bir pozisyonda sırt üstü yatma


Sırt üstü bir pozisyonda uyku, bel ağrısı, özellikle de izmik spondilolistezisi olanlar için yararlı olabilir.

İsteğe bağlı bir sandalyede istirahatten önemli bir rahatlama bulursanız, buna göre konumlandırılabilen ayarlanabilir bir yatağa yatırım yapmaya değer olabilir.