Günümüzde çoğu kişinin bel ağrısı çekmesinin nedeni bel fıtığı olabilir fıtık pek çok farklı alanda oluşabilen kişilerin zorlanmasına ve ağrı çekmesi neden olan bir hastalıktır. Hastaların çoğu zaman ağrı nedeniyle doktora danışması sonucunda öğrendikleri bel fıtığı önlem alınması halinde uzun süre sorun oluşturmadan da kontrol altına alınabilir. Belde bulunan 5 adet omur kemiği içerisindeki disk adı verilen kıkırdaklar vücut için amortisör görevi gördüğünden anatomik yapısının bozulması veya bütünlüğün hasar görmesi durumunda dışarıya doğru taşma oluşacağını bu bölgede fıtıklaşma oluşur. Bu durumda dışarı taşan disk omurilik kanalı içerisinde yer alan sinir köklerini sıkıştırdığından bel ve bacağa vuran şiddetli ağrılar ile kendini gösterir. MR çekilmesi belde fıtık olup olmadığının anlaşılmasına yardımcı olmaktadır.

Bel fıtığı tedavisi olmak isteyenler alanında uzman olan doktorlar ile görüşme yaparak en doğru seçeneği uzun olmasını sağlayabilirler. Fıtığın büyümesinin hangi dönemde olduğuna karar verildikten sonra uygulanacak olan pek çok farklı tedavi seçeneği bulunmaktadır. İlk aşamada ilaç tedavisi kullanılan bir süre sonra ilaçların etkisi olmayacak veya sanıldığı kadar hepsi sağlamayacaktır. Tercih edilebilecek tedavi seçenekleri arasında fizik tedavi kişinin rahatlamasına ve fıtığın büyümesini yavaşlamasına yardımcı olmaktadır. Fıtıklaşma sorunu bel ve bacak bölgesinde aşırı ağrıların olmasına neden olduğundan kişinin günlük rutin hayatını aynı düzende devam ettirmesi mümkün olmayabilir.

İlerleyen dönemlerde fıtığın büyümesinin önlenememesi halinde ameliyat kaçınılmaz olmaktadır bunun için uzman doktorun yapılacak kontroller sonrasında kişilere kapalı ameliyat veya mikrodiskektomi ameliyatı uygulanmaktadır. Günümüzde kapalı olarak yapılan ameliyatlar daha sık tercih edildiğinden başarı oranı yüksek olan bir operasyon seçeneğidir. Bel fıtığı ameliyatı hastaların büyük bir kısmında uygulansa da bazı hastaların ameliyat olmasına gerek kalmamaktadır. Bu nedenle bu sürecin takip edilmesi ve hastanın kendine dikkat etmesi oldukça önemlidir. Ameliyat olacak olan hastalara genel anestezi uygulandığından hasta operasyon sırasında ağrı hissetmektedir. Operasyonun ardından hastanın bir gece hastanede kalması ve kontrollerin sağlanmasının ardından ertesi gün içinde taburcu işlemleri yapılır.