Dereotunun ülkemizde bilinen adları Dere Otu, Darak Otu, Durak Otu, Samut, Samuk, Sakal Otu ve Tarhan Otu olduğu bilinmektedir. Dere Otunun anavatanı Türkiye’nin Akdeniz kıyılarıdır. Fakat Karadenizin bazı bölgelerinde de yetiştirilmektedir. Dere otu baharat ve ilaç olarak bilindiği tarihten beri kullanılmaktadır.

Dereotu ilk olarak Avrupa’da ilaç olarak kullanıldığı bazı kaynaklarda bahsedilir. Rahim temizleyici ve Peklik Önleyici özelliği dereotunun ilaç olarak kullanılmasında etkili olmuştur. Ayrıca gaz oluşumu önlenmesinde, akciğer iltihaplarında, burun kanaması ve nezle için kullanıldığı da kaynaklarda bahsedilmektedir. Dereotunun fazla kullanılması görme kaybına neden olduğu söylenir. Günümüzde dereotunun tıbbi niteliklerinin iltihap önleyici, kramp çözücü, midevi gaz ve süt söktürücü olarak bilinmektedir. Günümüzde Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun dereotu kürü ise sıklıkla duyulmakta ve bu bitkiyi kıymetli kılmaktadır. Dereotu kürü ile Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Tiroid hormonunu olan T3 ve T4 hormanlarının dengelenmesine faydalı olduğunu söylemektedir.
Dereotunun tohumundan ve tohumundan üretilen yağından yarlanılmaktadır. Dereotu tohumları olgunlaştığında ağustos sonlarına kadar toplanır. Sabah ve akşam saatlerinde toplanmasında fayda vardır.

Dere Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Dereotu tohumuna (2g)’a 150 ml kaynar su eklenerek 10 dakika demlenmesi beklenir ve süzüldükten sonra içilir.

Dereotunun içinde karvonlu Eterli Yağ, miristin, yağ ve reçine maddeleri bulunmaktadır.

Kaynak: Faydalı şifalı bitkiler