Diş kronlarının maliyetini karşılaştırırken iki şey kesin olarak belirlenmelidir:

Nkron tipi: farklı kron tipleri için fiyatlar (altın, tüm seramik çeşitleri vb.) büyük değişkenlikler gösterir.

Tedavinin nerede gerçekleştiği: Bir diş tedavisinin maliyeti, prosedürün gerçekleştirildiği ülkeye bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir ve hatta aynı ülkenin farklı bölgeleri bile benzer olmayan fiyatlar ortaya koyabilir.

Birçok faktör bir diş kronunun maliyetini daha fazla etkileyebilir. Kesin bir tahminde bulunmak için diş hekiminize sormanız en iyisidir.

Kron türleri ve fiyatları

Metal altyapılı kronlar

Metal altyapılı kronlar bir dizi farklı diş alaşımları kullanılarak imal edilebilir. Bileşenleri itibariyle bu metal alaşımları asil alaşımlar (altın, paladyum) veya baz metal alaşımları (titanyum, nikel, krom vb.) olarak sınıflandırılmaktadır.

Genel olarak daha yüksek asal metal içeriğine sahip diş alaşımları  imalat ve takma işlemi sırasında avantajlar sağlar ve bu nedenle tercih edilir. Ayrıca daha iyi bir prognoza (öngörü) ve genellikle daha uzun bir ömre sahiptirler.

Altın ve titanyum ile imal edilen kronlar daha pahalıdır. Bu nedenle onları seçmeme nedenleri tipik olarak sadece maliyetleridir.

Tam seramik kronlar

Tam seramik kronlar hiç bir çerçeve olmaksızın tamamen porselenden yapılmıştır. Metal içermedikleri için, tam seramik kronlar genellikle estetik taleplerin çok yüksek olan ağız boşluğunun ön kısmında (özellikle kesici dişler bölgesinde) talep edilmektedirler.

Tam seramik kronlar sofistike bir teknoloji veya özel bir seramiğin kullanımını gerektirir (bu da son derece pahalıdır) ve bu sebeplerden dolayı, normalde metal kronlardan daha pahalıdırlar.

Zirkon Kron

Zirkonyum veya zirkonya çok ağır bir seramik olup porselen restorasyonlarda güçlü bir baz malzemesi olarak kullanılır. Estetik talepler yüksek olduğunda, zirkon çekirdek yapısı, dişin son rengini ve şeklini oluşturmak için estetik porselen ile katmanlanır.

Zirkonyum pahalı bir materyaldir.  Ayrıca, zirkonyum, kullanımı çok pahalı olan bilgisayarlı sistemleri (CAD / CAM sistemleri) ile işleme alınır.

Zirkonyum kronlar sorunlara en harika çözümlerdir. Metal içermedikleri için muazzam güç ve dayanıklılığa ve üstün estetiğe sahiptirler.

Zirkon restorasyonları hala oldukça pahalıdır. Genellikle, bir zirkonya kronu altından daha pahalıdır.

Tamamen metal diş kronu

Tüm metal kuronlar imal ettikleri diş alaşımına göre sınıflandırılır (altın, titanyum, nikel, krom, kalay vb.)

Hastanın bakış açısına göre, tüm metal diş kronu tiplerinin her birinin işlev ve uzun ömürlülükte esasen aynı olması beklenebilir. Yine de, kron üretimi, yerleştirme ve uzun ömür dikkate alındığında asal alaşımlarla ilgili bazı avantajlar vardır (altın gibi) ve titanyum ve bu sebeplerden ötürü tipik biçimde tercih edilen seçenekler olarak göze çarpar.

Tam altın ve titanyum kronları daha pahalıdır. Bu tip kronlara karşı çıkılması genellikle hastanın sigorta planı tarafından dikte edilen kısıtlama ve maliyetlerden kaynaklanmaktadır.

Kompozit kron

Genel olarak, kompozit kronlar üzerinde kompozitin kaynaştığı metal bir kabuk bulunur. Çoğu durumda, bunlar sadece kronun görünür yönlerini kapsayan kısmi bir kaplama ile üretilir.

Kompozit kuronlar, altın, zirkonya veya porselen kuronlar kadar dayanıklı değildir ve daha sık değiştirilmesi gerekir. Bununla birlikte, porselen kronlar renk kararlı ve estetik olarak daha iyidir.

Kompozit kuronlar porselen kronlardan daha ucuzdur ve normalde geçici çözümler olarak düşünülür veya hastalar daha pahalı kron türlerini karşılayamadığında tercih edilir.

Akrilik Kron

Akrilik kronlar, dünyanın belirli bölgelerinde hala kalıcı restorasyonlar olarak kullanılmasına rağmen, bunların esas işlevi geçici kronlardır.

Akrilik ve metal-akrilik kronlar çok ucuzdur ancak kötü estetiğe sahiptirler ve kısa sürede yıpranırlar.

Geçici Kron

Geçici kron eğretidir. Kısa süreli restorasyon genellikle, daimi restorasyon yapılana kadar yumuşak geçici diş dolgusu ile dolgulanır.

Geçici kuronlar çeşitli malzemelerden üretilebilir: kompozit reçineler, akrilik, paslanmaz çelik veya alüminyum. Diş hekimi tarafından klinik ortamda veya diş laboratuarındaki diş teknisyeni tarafından geçici bir kron üretilebilir.

Geçici kronların maliyeti çok yüksek değildir, ancak fiyatın kalıcı restorasyon maliyetine eklendiğini aklınızda bulundurmalısınız.

İmplant destekli kron

Bir diş implantı, bir veya daha fazla dişi değiştirmek için cerrahi olarak çene kemiğine yerleştirilen metal bir cihazdır. Diş implantları çeşitli diş protezlerini destekleyebilir: kronlar, köprüler, protezler, yüz protezleri veya ortodontik çapalar olarak karşımıza çıkabilirler.

İmplant destekli bir kron tasarlandığında hastalar, şunu anlamalıdır ki, yüksek hassasiyet ve doğruluk talep edilmiştir. Genellikle, implant destekli kron doğal bir dişi örtmek için tasarlanmış aynı krondan daha yüksek bir maliyet gerektirir.

Diğer prosedürler

Hastalar bazen şunu anlamalıdırlar ki, diş kronu için hazırlığa başlamadan önce, başka tedavilere ihtiyaç duyulabilir (çürüme tedavisi, diş eti iltihabı ve periodontal hastalık tedavisi, profesyonel diş temizliği vb.)

Diğer fiyat hususları

Şimdiye kadar, muhtemelen bir diş kronuna sahip olma maliyetinin birçok faktöre bağlı olarak değişebileceğini fark etmişsinizdir. Bir kuronun kesin fiyatını belirlemek için genel bir kural olmamasına rağmen, bu faktörlerin bazıları aşağıda sıralanmıştır:

Kullanılan malzemeler

Porselen (özellikle tüm seramikler) kronlar ve zirkonya kronlar çok kalitelidirler ama daha pahalıdırlar. Bu materyalleri ve işleme ekipmanlarını alma maliyeti (porselen fırınlar, CAD / CAM sistemleri) nihai maliyete eklenecektir

Tıbbi Personel

Sağlık personelinin uzmanlığı diş hekiminden diş hekimine değişebilir. Diş hekimleri ve diş teknisyenleri farklı derecelerde eğitim, nitelik ve uzmanlığa sahip olabilirler.

Hekim müdahalesinin maliyeti

Diş hekimleri tarafından talep edilen fiyatlardaki geniş tutarsızlık, diş hekiminin çalışma maliyeti ile de bağlantılıdır.  Bu, ofis alanı maliyetleri, ekipman maliyetleri ve ofis çalışanlarının sayısı ve bunların karşılaştırmalı maaşları gibi öğeleri içerir.

Kronlar, köprüler, protezler ve diğer dolaylı restorasyonlar gibi prosedürler için, dişhekiminin ödemek zorunda olduğu üretim maliyetleri (laboratuar maliyetleri), çeşitli dişhekimleri arasında ücretlerin neden farklı olduğunu da açıklamaktadır.

Coğrafi Bölge

Fiyat, işlemin gerçekleştirildiği coğrafi bölgeye de büyük ölçüde bağlıdır. İlk olarak, aynı ülkenin farklı bölgeleri farklı fiyatlar gösterebilir.

Buna ilaveten, Bir diş tedavisinin maliyeti, prosedürün gerçekleştirildiği ülkeye bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Örneğin; metal altyapılı bir porselenin maliyeti, bazı ülkelerde 80 $ 'dan diğerlerinde (ABD ya da Almanya gibi) 3000 $'a kadar değişebilir.