Kaygı, sinirlilik, öfke ve hatta ruh halinin keskin bir şekilde değişmesi karmaşık bir karakterle anlatmaya alışkındır. Ancak aslında bu duygusal patlamalar çok ciddi bir akıl hastalığını gizleyebilir.

Duygusal olarak dengesiz kişilik bozukluğu nedir?

Çeşitli uzmanların tahminlerine göre, dünya nüfusunun% 2-5'inde duygusal olarak dengesiz bir kişilik bozukluğu görülmektedir. Sıklıkla hastalık kadınlarda görülür. Zihinsel bozukluklara ilişkin tanı ve istatistiksel el kitabında (DSM-V) buna sınırda kişilik bozukluğu denir.

Bilim adamları hastalığa neden olan şeyleri - yetiştirme veya genetik anormallikleri tam olarak anlayamıyor. Dürtü ve meraktan sorumlu DRD4 geninin "sorumlu tutulması" için bir hipotez vardır. kendi tarafında psikolojik ya da fiziksel istismarı, duygusal yabancılaşma ve ebeveyn ihmal - Diğer bilim adamları alma şoklara neden çocuklukta yaşanan inanıyoruz. Bu bozukluğun akrabaları aynı hastalıktan veya diğer zihinsel hastalıklardan mustarip olan insanlarda daha sık görülüyor. Fotoğraf: shutterstock.com erkek duygusal dengesiz kişilik bozukluğu (en az üç olmalıdır) özellikleri bir sayı olabilir fark: bir insanın kendisinin tam ve eksiksiz bir resmine sahip değildir, kendisini ideal, bazen kötü, bazen dürtüsel, bazen de sınırlanmış olarak görür;

Terk etme durumlarına son derece tepki verir. Tehdidin yok olduğu yerde bile görüyor. Eşi birkaç saat aramadıklarında ya da bir randevuda geç kaldıklarında onu atmalarına karar verilebilir;

Kötü yeni koşullara uyarlar ve yeni insanlarla iletişim kurar; bozukluk çocukluk veya ergenlik çağında ortaya çıkar ve yetişkinlikte devam eder;
strese neden olur, bu zorlu durumlarda vücudu harekete geçirmez ancak yalnızca egzoz yapar.

Tüm bu işaretler kalıcıdır.

Teşhis nasıl yapılır?

Duygusal olarak dengesiz kişilik bozukluğu olan insanlar bunu nadiren kabul edebilir ve daha fazla yardım isteyebilirler. Bunun sebebi, yanlış bir kavram olduğunuzdan - bir kişi bir şeylerin yanlış gittiğini veya koşulların durumunu yazdığını anlamıyor. Bu nedenle, tek gerçek çözüm bir kişiyi bir uzmana yönlendirmek olacaktır.

Sadece bir psikiyatrist teşhis edebilir. Duygusal reaksiyonlara özel önem verilerek bir süre hastanın davranışını dikkatli bir şekilde izlemektedir.

Duygusal açıdan dengesiz kişilik bozukluğu sorunu stresle ilişkili dürtüsel davranış ile karıştırılmamalıdır olmasıdır. Aynı zamanda bu teşhisi konan insanların yaklaşık% 10'u intihar girişiminde bulunur. Duygusal açıdan dengesiz bozukluğun belli belirsiz bir şüphe olsaydı bile, bir uzmana başvurmalıdır.

Nasıl tedavi edilir

Çoğu zaman duygusal olarak kararsız kişilik bozukluğu, ilaçlara başvurmadan terapötik teknikler yardımıyla tedavi edilir. Gerçek şu ki yüzde yüz çalışan para yok. Oksitosin hormonu içeren burun spreyleri şu anda test edilmekte. Bu hormon bir insanı rahatlatır ve onları kendilerine ve diğer insanlara daha özenli yapar. Ancak bu ilaçların etkinliği henüz deneysel olarak teyit edilmemiştir.

İki ana tedavi yöntemi vardır: Gestalt tedavisi ve bilişsel-davranışçı terapi.

Gestalt tedavisi, mükemmel bir şekilde farkındalık yaratır. Hasta saat seanslarına gelir ve kendisi doktorun yanında olabilir. Psikiyatristler soru sormaz, geçmişi açığa çıkarmaya çalışmaz; burada ve şimdi hastayla olan bitenler üzerinde yoğunlaşır. Bu duygusal bir çöküşe neden olursa, doktor bir şekilde ona tepki gösterir ve birlikte kriz anlarını yaşamak için öğrenirler. Geribildirim yardımı ile doktor, güçlü duygular ve farklılıklardan bile utanamaz ve gerektiğinde onları kontrol edemediğini gösterir.

Yapıcı davranış biçimlerinin eğitimi ile bilişsel-davranışçı terapi iyi başa çıkmaktadır. saat oturumları sırasında doktor kullanışlı ve kullanma ihtimalleri yapıcı yollarla zararlı ayıran onun davranışını hasta farkında öğretir. Sorun davranışsal tekniklerin az sayıda duygusal kararsız bozukluklar - Bir kişinin sadece bağırabilir, ağlamak ve rencide edilmesi. Doktor onu yeni yollar bulmasına ve onları şablona göre kullanmamasına, onlara esnek bir şekilde yaklaşmasına yardımcı olur.

Kendiniz yapmanız gerekenler

Bozukluğun tehlikesinden dolayı, uzmanlar kendi kendine ilaç almayı önermezler ancak çalışmalar tedaviye yardımcı teknikler olduğunu ispatlar.

Meditasyon: Sadece doktorun ofisinde değil, bilinçlendirmeye de yardımcı olur. Derin nefes alma tekniği rahatlamaya yardımcı olur ve nefes nefese sürekli dikkat verir ve kendi bedeniniz farkındalığı geliştirir.

Spor: Bedeni kontrol etmeyi öğrendikten sonra, bir kişi duygusal durumu kontrol altına alacaktır. Ekip sporları, ekiple ortak bir dil bulmaya ve onlarla nasıl yaşayacağını öğretmeye yardımcı olacaktır.

Üretkenlik: Duygusal olarak dengesiz bir bozukluğun sorunlarından biri duygusuz duygulardır. Aşırı korku, kızgınlık, sevinç saçmak için heykel yapabilir, çizebilir, dikebilir, şiir yazabilirsiniz.

Günün rejimi: Duygusal istikrarsızlık, katı bir programla telafi edilebilir. Buna ek olarak, programı kullanarak, elinizin altında kalmanıza yardımcı olacak tetikleyiciler ayarlayabilirsiniz. Örneğin, kendinize şu soruyu sormak için her üç saatte bir "Benim durumum nasıl", "Ne hissediyorum", "Ne yaptığımı anlıyor muyum?"

Kaynak: Rambler