Günümüzde hamilelik konusu hakkında çokça merak edilen ayrıntılardan biri de hamilelik belirtileri nelerdir ve hamilelik ilk hafta belli olur mu ayrıntısıdır. Hamilelik eyleminin hemen gerçekleşmeyeceği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Dolaysıyla gebeliğin meydana gelmesi açısından bazı belirtilerinin görülmesi gerekmektedir.

Hamilelik Belirtileri Şunlardır;


  • Yorgunluk: Hamilelik belirtilerinden biri yorgunluk durumudur. Genellikle kramp ağrıları ile birlikte gelişen yorgunluk durumu hamilelik belirtileri arasında bulunmaktadır.
  • Memelerde büyüme ve hassasiyet: Hamileliğin belirtilerinden biri de memelerde büyüme oluşması veya hassasiyet durumunun oluşmasıdır.
  • Mide bulantısı ve kusma: Hamileliğin başlıca belirtilerinden biri de hiç kuşkusuz ki mide bulantısı ve kusmadır. Genellikle gece saatlerinde meydana gelebilen mide bulantısı ve kusma durumu bazı zamanlar gündüz vakitlerinde de ortaya çıkabilmektedir.
  • İştahın açılması veya bazı besinlerden tiksinme: İştahın açılması veya bazı besinlerden tiksinti durumunun görülmesi hamilelik belirtileri ne zaman başlar sorusu arasında yer almaktadır. İştahın açılmaya başlaması veya bazı besinlerden tiksinilmeye başlanmasıdır.
  • Sık idrara çıkılması: Hamileliğin belirtilerinden biri de sık idrara çıkılmasıdır. Özellikle de ilk haftalarda etkisini gösteren sık idrara çıkılması durumu etkisini uzun süreler devam ettirebilmektedir.
  • Baş dönmesi: Hamileliğin başlıca belirtilerinden biri de baş dönmesi durumudur. Genelde hafif dereceli olarak seyreden baş dönmesi hamileliğin başlangıç süreçlerinden itibaren sıkça tekrar edebilmektedir.
  • Ruh halinde değişikliklerin oluşması: Hamileliğin başlıca belirtilerinden biri de ruh halinde değişimlerin oluşmaya başlamasıdır. Anne adayı hamilelik dönemi öncesinde sinirli veya üzüntülü bir ruh haline sahip olabilmektedir. Ancak bu olumsuz durum geçicidir.
  • Hafif kanama: Hamileliğin belirtilerinden biri de hafif kanama durumunun görülmesidir. Hamileliğin ilk dönemlerine kadar sıkça tekrar eden hafif kanama durumu da geçicidir.

Yukarıda da görüldüğü üzere hamilelik belirtileri oldukça fazla olduğu gibi aynı zamanda hamileliğin ilk haftaları zaman diliminde bu sorunlar başlayabilmektedir. Dolaysıyla yukarıdaki belirtiler görüldüğü takdirde hemen kadın doğum doktoruna başvurulmalı ve gerekli testler yaptırılmalıdır.