Tatil yapma fırsatı bulamayanların bunaltıcı sıcaklarda akın ettikleri havuzlar dolup taşıyor. Ancak yeterince temizliğin yapılmadığı havuzlar mikrop yuvası haline dönüşebilir.

EUROPOL markası ile yüzme, gösteri ve süs havuzları üretiminde Türkiye’nin tecrübeli kuruluşlarından biri olan BİYTAŞ Şirketler Grubu’ndan yapılan açıklamada, havuz kullanıcıları çeşitli tehlikelere karşı uyarıldı. Biytaş Şirketler Başkanı Suat Gülçimen, hijyenik şartların tam olarak yerine getirilmemesi halinde havuzların başta çocuklar olmak üzere herkes için büyük tehlike arz ettiğini söyledi.

Suat Gülçimen, sıcaklarda mikroorganizmaların üremesine elverişli bir ortam oluştuğunu belirterek, havuzlara kapasitelerinin üstünde insanın giriş yapılmasına izin verilmemesi ve su sıcaklığının 27 derecenin üstünde olmaması gerektiğine dikkat çekti. Gülçimen, "Su sıcaklığı 27 dereceden yüksekse ve çok kalabalıksa o havuza girmemeleridir" dedi.

En büyük tehlikenin halka açık havuzlarda olduğunu belirten Suat Gülçimen, bu havuzları işleten belediyeler ve/veya özel işletmelerin halk sağlığını korumak için çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Havuzların temizliğinin sağlanması ve periyodik bakımlarının çok önemli olduğunu söyleyen Suat Gülçimen, bu işi uzman bir kadronun yapmasının çok önemli olduğunu belirtti. Havuzların sezon öncesinde uzman bir ekip tarafından kontrol edilerek tüm eksiklerini giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Gülçimen, "Özellikle makine dairesindeki cihazların elektrik ve mekanik bakımları yapılmalıdır. Bu bakımlar ihmal edildiğinde kısa süre önce yaşanan ölümcül kazalar kaçınılmaz olabiliyor" dedi.

Havuzların açık olduğu sezonda da bir dizi talimatın yerine getirilmesinin önemine vurgu yapan Suat Gülçimen, havuzlarda su sirkülasyonu yapan cihazlar olması gerektiğini, doğru kimyasalların uzman bir ekip tarafından düzenli olarak kullanılması gerektiğini belirtti. Gülçimen, günümüzde geliştirilen otomasyon sistemleri ile kimyasalların zamanında ve uygun miktarlarda yapılabildiğini de kaydetti

Suat Gülçimen, yanlış, eksik veya fazla kullanılan havuz kimyasallarının insan sağlığı için tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek, "Uygun miktarda kullanılmayan temizlik kimyasalları, başta göz ve cilt rahatsızlıkları olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açabilir " dedi.