AFP'nin haberine göre dünyanın önde gelen su markaları, su şişeleme işlemi sırasında sızan plastik parçacıklarla kirlenmiş durumda. Dokuz ülkeyi kapsayan geniş çaplı araştırmanın sonuçları ise kamuoyuyla paylaşıldı.

Şişelenmiş suların plastikler tarafından “yaygın kirlilik”e maruz kaldığı, çalışmadan ortaya çıkan en önemli bulgu oldu. New York Devlet Üniversitesi Mikroplastik araştırmacısı Sherri Mason tarafından yürütülen araştırmanın özeti ise kar amacı gütmeyen medya kuruluşu “Orb Media” tarafından yayınlandı.

Araştırmacılar Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Kenya, Lübnan, Meksika, Tayland ve Amerika'da 250 şişe içme suyunu test etti.

ÜNLÜ MARKALAR LİSTEDE

Örneklerin yüzde 93'ünde plastik parçacıklar bulunurken, test edilen markalar arasında Aqua, Aquafina, Dasani, Evian, Nestle Pure Life ve San Pellegrino da yer aldı.

Plastik kalıntıların ise polypropylene, nylon ve şişelerin yapımında kullanılan polyethylene terephthalate (PET) içerdiği ortaya kondu.

Mason AFP'ye, "Bu araştırmada bulduğumuz örneklerin yüzde 65'i lifler değil küçük parçacıklardan oluşuyor” dedi.

Mason, “Sanıyorum bu plastik parçacıkların çoğu suyu şişeleme işlemi sırasında şişeden geliyor. Endüstriyel şişeleme işleminden kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

Bir tek şişedeki parçacık yoğunluğunun ise “0 ila 10.000'den fazla” olabildiği belirtildi.

Diğer kirlenmiş markalar arasında ise Bisleri, Epura, Gerolsteiner, Minalba ve Wahaha var.

Uzmanlar bu tür bir kirlenmenin insan sağlığına vereceği tehlikenin boyutunun belirsiz olduğunu aktarırken, Mason, "Belirli tür kanserlerin artışı, düşük sperm sayısı, ADHD ve otizm vakalarıyla bağlantılar var” açıklamasını yaptı. "Bunların çevredeki sentetik kimyasallarla bağlantılı olduğunu biliyoruz. Plastikler ise bu kimyasalları vücutlarımıza almada bir aracılık sağlıyor” diye ekledi.

Mason, "Musluk suyu her halükarda şişelenmiş sudan daha emniyetli" şeklinde konuştu.

Kaynak: Time Türk