Adıyaman’ın Kahta Devlet Hastanesi tarafından böbrek hastalarına büyük kolaylık sağlayacak bir uygulama başlatıldı.

Türkiye’de ilk defa Kahta Devlet Hastanesinde hemodiyaliz tedavisi esnasında elde edilen verilerin elektronik ortamda saklanması, daha rahat yönetilebilmesi ve analiz edilebilmesi için “Therapy Data Management System” (TSS) adı altında, hemodiyalizde veri üreten sistem geliştirildi.

Sistemin hastalıkların nedenlerinin belirlenmesinde büyük katkı sağlayacağını ifade eden Kahta Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Abdulkadir Dost, bilişim çağıyla birlikte kağıtlar da tutulan tıbbi kayıtların da elektronik ortamda saklanmaya başladığını söyledi.

Dost, “Bu sistem, hastanın diyaliz tedavisinin yapılması sürecinde hasta tartısı, harici tansiyon ölçer, iyonometre gibi cihazlardan manuel olarak aldığımız bilgileri artık diyaliz cihazlarına otomatik aktaracak. Aynı şekilde tedavi sırasında yapılan ilaçların kaydı, tedavi notlarının yazılması gibi bilgi girişleri hasta başındayken yapılabilecek ve bu bilgiler de otomatik olarak aktarılabilecek. Ayrıca her hastamıza kişisel sağlık verilerinin, yani bu bilgilerin depolanacağı bir kart vereceğiz. Dolayısıyla hem doktor hem hemşire için veri giriş sürecinde önemli bir iyileşme gerçekleşecek ve hastalarımızda yorulmayacak. Ayrıca tedavileri değerlendirirken sistemin bize sunduğu gelişmiş raporlama ve seans takip imkanları da son derece faydalı olacak” dedi.

Dost, “Bu sistemin geliştirilmesi, hastanemize kazandırılması yatırım planlaması sürecinde desteğini esirgemeyen TBMM Başkanvekilimiz Ahmet Aydın’a ve Genel Sekreterimiz Erdoğan Öz’e teşekkürü borç bilirim” şeklinde konuştu.