Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Erdoğan, kalça ekleminin vücudun ağırlığını taşıdığı için aşınmaya ve bozulmaya en sık uğrayan eklemlerden olduğunu söyledi.

Kalça ekleminde oluşan kireçlenmeyle ilgili bilgi veren VM Medical Park Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinden Doç. Dr. Murat Erdoğan, “Vücudumuzun tüm eklemlerinde olduğu gibi kalça eklemini oluşturan femur başı ve oturduğu yuva kıkırdakla kaplıdır. Mevcut kıkırdak yapı nedeni ile hareketler sırasında ağrısız ve minimal sürtünme ile kayma sağlanır. Kalça ekleminin kireçlenmesi ise; bu sağlıklı kıkırdak yapının bozulduğu bir yıpranma hastalığıdır” dedi.

Doç. Dr. Murat Erdoğan şöyle devam etti: “Kalça eklem kireçlenmesinde hastalarda görülen en önemli şikayet ağrıdır. Ağrı hastalığın ilk dönemlerinde hareketler sırasında artar ve istirahatle azalır. Fakat hastalığın ilerleyen dönemlerinde ağrı istirahat halinde bile görülebilir ve gece uyku düzeninin bozulmasına neden olabilir. Görülen ağrı dışında eklemde şişlik, tutukluk, hareketler sırasında eklemden gelen çıtırtı sesi, hareketlerde kısıtlanma ve en sonunda sakatlık gelişebilir. Tanıda fizik muayene ve kalçanın direkt radyografisi (röntgen tetkiki) değerlidir. Osteoartritte kan tetkikleri genellikle normaldir. Direkt grafide eklem yüzeyindeki hasara bağlı olarak kemikler arasındaki aralıkta daralma gözlenir. Elde edilen radyolojik bulgular ile hastalığın mevcut şiddeti orantılı olmayabilir. Osteoartritin erken dönemlerinde tıbbi tedavi uygulanır. Kilo verme, fizik tedavi, hareket kısıtlamaları, baston kullanımı ve analjezik-antienflamatuar ilaç kullanımı gibi birtakım tedaviler erken dönemde etkilidir.”

Hastalığın tedavisi

Doç. Dr. Murat Erdoğan hastalığın geç döneminde cerrahi tedavinin sıkça uygulandığı söyleyerek, “Kalça protezi ameliyatları en sık uygulanan cerrahi tedaviler içerisindedir. Total kalça protezi, kalça eklemi ileri derecede harap olmuş hastalarda, hasarlı eklemin yapay bir eklemle değiştirilmesi ameliyatıdır. Kalça protezi kobalt krom veya titanyumdan imal edilen ana parçalar ile bunların eklemleştiği yerde plastik, metal veya seramik ara parçalardan oluşur. Kalça protezi kemiğe iki şekilde tutturulabilir. Kemik kalitesi çok iyi olmayan ileri yaştaki hastalarda, protez kemik çimentosu adı verilen bir dolgu maddesi ile kemiğe tespit edilir. Bu tip protezlere çimentolu kalça protezi adı verilir. Kemik kalitesi iyi olan daha genç hastalarda ise, üzeri gözenekli bir madde ile kaplanmış olan protezler, kemiğin içine çok sıkı bir şekilde yerleştirilir ve sonrasında vücudun kemiği, protezin üzerindeki gözeneklerin içine ilerleyerek tespiti sağlar. Bu tip protezlere çimentosuz kalça protezi adı verilir. Kalça protez ameliyatını takip eden ertesi gün hasta yürüyebilir ve takip eden 2 haftalık bir zaman dilimi içerisinde günlük yaşam aktivitelerine dönebilir” şeklinde konuştu.