Halk dilinde ani olarak geldiği tabir edilse de aslında bu hastalığın da önemli bir geçmişi var. Yani bir anlık oluşma gibi durum söz konusu değil! Kalp kasına oksijenin ulaşamaması ve kalbin beslendiği atardamarların tıkanması neticesinde kalp krizinin yaşanması kaçınılmaz bir hal alıyor. İşte kalp krizi hakkında bilmeniz gerekenler, tüm detaylarıyla yazımızda...

Kalp Krizi Nasıl Oluşur?

Şiddetli şekilde göğüs ağrısı yaratan kalp krizi, kalp üzerindeki hücrelerin zarara uğraması neticesinde ortaya çıkabiliyor. Eğer kriz oluşmuşsa kalbin beslendiği damarlarda tıkanıklığın olduğundan söz edilebilir. En doğru teşhisi doktorunuz koyacağı için bu gibi kriz durumlarında vakit kaybı yaşamadan sağlık kurumuna başvurmalısınız. Obezite, sigara kullanımı, genetik yatkınlık, hipertansiyon, kolestrol ve diyabet ise kalp krizinin başlıca nedenleri arasında.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

 Aslında kalp krizi, çoğu zaman hiç bir belirti vermez. Ancak en yaygın belirtileri; nefes darlığı, kusma, aniden gelen ölüm, göğüs ağrısı ve bulantı şeklinde sıralanabilir. En yaygın şikayet göğüs ağrısıdır. Ağrı hastayı şüphelendirecek tarzda değildir. Yani normal koşu esnasında veya ani bir harekette hissedilecek türdendir.

 Batma veya nefes darlığı gibi ekstra bir değişiklik yaşatmaz. O nedenle hastalar kalp krizi olma riskini genellikle önceden kestiremezler. Çünkü yaşadıkları göğüs ağrısının sıradan bir ağrı olduğunu düşünerek hekime gitmeyi hep ertelerler.

Kalp Krizi Anında Uygulanabilecek Müdahaleler

Eğer kalp krizi geçirdiğinizin farkına vardıysanız öncelikle hareket etmeyi bırakmalı ve bulunduğunuz ortama oturmalısınız. Çünkü hareket etmeye devam etmeniz daha fazla efor sarfetmenize ve kalbinin daha fazla yorulmasına neden olacaktır. Kendinizi iyi hissediyorsanız hemen ambulansı arayarak yardım istemelisiniz.

Kalp krizinin yaşam kaybına yol açmaması açısından hemen acil yardımda bulunmak oldukça önemlidir. Damar açısı tekniklerin uygulanması sayesinde kalbin hasar görmesi engellenmiş olunur. Eğer şiddetli göğüs ağrısından krizin olabileceğini anladıysanız  ve henüz yanınızda kimse yoksa hemen bir bardak su ile aspirin içebilir ve odanızın penceresini açıp bol bol oksijen almaya çalışmalısınız.

Dünya üzerinde faaliyet gösteren Memorial Sağlık Grubu'nun online sitesi üzerinden  kalp krizi hakkında bilmeniz gerekenler için pek çok bilgiye ulaştım.  Siz de kalp krizinin yanı sıra sağlıklı yaşama dair tüm aydınlatıcı bilgilere bu sağlık kuruluşunun online sitesi üzerinden erişebilirsiniz.