Acıbadem Adana Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Şule Nur Kurt, kanser tedavisi sırasında mutlaka diş hekimine gidip gerekli kontrollerın yapılması gerektiğini belirterek, "Ağız hijyeniyle hem uzun hem de kaliteli yaşam için alınabilecek önlemlerin değeri artıyor” dedi.

Dr. Dt. Şule Nur Kurt, diş, diş etleri ve dili de kapsayacak şekilde ağız hijyenini sağlamanın, bakteri plak oluşumunun en aza indirilmesine ve enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olduğunu söyledi.

Sık sık ve az olmak kaydıyla suyun tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Dt. Şule Nur Kurt, “Bununla birlikte, diş hekiminin tavsiye edeceği tükürük destekleme preparatları da yardımcı olabiliyor. Baharatlı ve asitli gıdalardan uzak durmak ve çene eklem ve kaslarında problem yoksa sakız çiğnemek de öneriler arasında yer alıyor. Dikkatli bir ağız hijyeni, ağız kuruluğundan kaynaklanan ağız yaraları, dişeti hastalıkları ve diş çürümelerini de önlemeye yardımcı oluyor” diye konuştu.

Yaralara karşı düzenli kontrol yapın

Ağızda çıkabilecek yaraların ağrıya neden olacağını ve erken önlem alınması gerektiğini belirten Dr. Dt. Kurt, “Hekimin tavsiye edeceği ağrı giderici ve iyileşmeyi destekleyici ilaçlar veya uygulamalar yapılabilir. Ayrıca, sıcak, baharatlı veya asitli gıdalardan uzak durulmalı ve yutulması kolay, yumuşak ve sulu yiyecekler tercih edilmeli” ifadelerini kullandı.

Özellikle kemoterapi tedavisi sırasında ağızda diş çürüğü ve enfeksiyon riski arttığını kaydeden Kurt, şöyle devam etti:

“Bunu önlemek için de mümkünse kemoterapi ve radyoterapiye başlamadan önce tüm tedavilerin bitirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda tedavi sürecinde diş hekimi kontrollerini aksatmamak önem taşıyor. Bununla birlikte, dişlere flor uygulaması ve fissür örtücü gibi koruyucu tedaviler yarar sağlıyor. Ayrıca, ağız bakımına doğru bir diş fırçası ve şerit şeklindeki mumlu diş ipi eklemek de çözüm olabiliyor.”

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Şule Nur Kurt, şişlik, ağrı, kanama veya dişeti görüntüsünde bir değişiklik fark edildiğinde diş hekimine başvurulması gerektiğini vurguladı.

Kanser tedavisi başlamadan cerrahi işlemleri tamamlayın

Meme kanseri, prostat kanseri, multiple myeloma ve bunun gibi kemiğe yayılım yapan kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaç grubu olan ’Bifosfonatlar’ın, çene kemiklerinde yan etki oluşturduğunı belirten. Dr. Dt. Şule Nur Kurt, şunları kaydetti:

“Bu ilaçları kullanan hastalarda ilaç kesilse dahi, özellikle diş çekimi veya çene kemiğine yönelik bir cerrahi işlem yapıldığında, ağızda kapanmayan kemik yaraları oluşabildiğini hatırlatıyor. Böyle bir durumla hiç karşılaşmamak için kanser tedavisi başlamadan önce diş hekimi muayenesinin yapılarak gerekli tedavilerin tamamlanması gerekiyor. Bu grup hastalarda ilaç kullanımı sonrası diş kaynaklı enfeksiyon görülmesi durumunda, diş çekimi yerine koruyucu tedaviler tercih edilerek sıkı bir klinik takip yapılması gerekiyor. Bu süreçte onkoloji hekimi ve diş hekiminin konsültasyonla tedavi planını birlikte düzenlemeleri uygun olur.”