Kilis Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr Gülhan Köseler, kış aylarında sık meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Acil Tıp Uzmanı Dr Gülhan Köseler, karbonmonoksit zehirlenmeleri özellikle kış aylarında hastane acil servisine sıkça görülen önemli bir başvuru sebebi olduğununu hatırlatarak, ölümle sonuçlanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin sessiz katıl olarak da bilindiğini kaydetti.

Köseler, "Ülkemizde en sık şofben,soba ve bacaların yanlış kullanımı ve ihmali bu duruma yol açmaktadır. Peki nedir karbon monoksit zehirlenmesi? karbon monoksit gazı tüp gazı benzin doğal gaz kömür odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır.Bu gazın uzun süre solunması ile vücuda oksijen alımı engellenir,bu duruma bağlı şikayetler görülür ve hatta ölümle sonuçlanabilecek bir tablo oluşur. karbon monoksit gazına kokusuz tatsız renksiz ve tahriş edici olmamasından dolayı ‘sessiz katil’ de denir" şeklinde konuştu.

Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Dr. Gülhan Köseler, karbonmonoksit gazı zehirlenmesinde vücuda giren oksijen azaldığını bu nedenle vücutta ilk etkilenen organın beyin olduğunu anlatarak, "Genellikle vücudun ilk tepkisi baş ağrısı baş dönmesi olur.Bununla beraber yorgunluk,bitkinlik hissi,nefes darlığı,mide bulantısı da ilk ve hafif belirtiler arasındadır.Kusma,sersemlik,ciltte kızarmalar,kas krampları,bilinç kaybı ise ağır belirtilerdendir" dedi.

"İlk yardımda dikkatli olmalı"

Dr. Köseler, karbonmonoksit zehirlenmelerinde ilk yardım konusunda ise "Böyle bir durumda ilk yardımı yapan kişi öncelikle kendisini korumalıdır. Gerekirse ağzını ve burnunu ıslak bezle kapatabilir.Ortamdaki camlar açılmalı veya kırılmalıdır.Zehirlenmeye maruz kalan kişi ortamdan uzaklaştırılıp,açık havaya çıkartılmalıdır.Hemen 112 aranmalı ,eğer kişinin solunumu yok ise temel yaşam desteğine başlanmalıdır. Hastaneye başvuran veya getirilen hastaya göre yüksek doz oksijen veya yüksek basınçta oksijen(hiperbarik oksijen) tedavisi başlanmakta ve kliniğine uygun müdahalesi yapılmaktadır. Ancak bazen, yaşlılarda, hamilelerde,çocuklarda ek hastalığı bulunanlarda ve aşırı ve uzun süreli zehirlenmelerde maalesef hasta kayıpları yaşanmaktadır. Bu yüzden ilk yardımı bilmek kadar karbonmonoksit zehirlenmesini engellemek de bir o kadar önemlidir" ifadelerini kullandı.

Korunmak için yapılması gerekenler

Köseler, karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için yapılması gerekenler hakkında ise "Kullanılan ısıtma cihazları ve yakıtlar kaliteli olmalı,izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Baca ve soba bağlantısı uygun şekilde yapılmalı. Sobalar kurulurken çok fazla dirsek kullanımından kaçınılmalı,bacalar yalıtımlı olmalı ve düzenli olarak temizletilmelidir.Yatmadan önce sobaya yakıt konulmamalı, sobanın bulunduğu yer sık sık havalandırılmalıdır.Şofben ve doğal gaz cihazının bulunduğu mekanlarda mutlaka dışardan oksijen girmesini sağlayacak açıklıklar olmalıdır.Çok rüzgarlı veya lodos esintisinin olduğu havalarda gerekmedikçe soba yakılmamalı,illaki yakılması gerekiyorsa gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Karbonmonoksit zehirlenmesi ile en iyi mücadele onu önlemekle başlar.Bunun için yaşam alanlarının fiziksel uygunluğu, bilinçli kullanım, ve kullanırken gerekli tedbirlerin alınması gerekir” diye konuştu.