Sağlık Bakanlığı tarafından yaklaşık 3 milyon TL’lik yatırımla Manisa’ya kazandırılan Anjiyo Kalp Merkezi önümüzdeki haftalarda Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesinde faaliyete geçecek. Dünya Kalp Gününde merkezin tanıtımını yapan hastane Başhekimi Uzm. Dr. Habil Yücel toplam 30 yataklı yoğun bakım ünitesi ve koroner anjiyosuyla Manisa’nın sağlık alanındaki en önemli eksiğin giderildiğini belirtti.
Manisa’da sağlık alanındaki yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. Bir taraftan yeni hastaneler inşa edilirken bir taraftan da mevcut hastanelerin eksiklikleri gideriliyor. Şimdiye kadar Manisa’daki hiçbir kamu hastanesinde olmayan Anjiyo Kalp Merkezi Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesinde kısa bir zaman içinde faaliyete geçecek.
“Her yıl 200 bin insan kalp rahatsızlığından ölüyor”
29 Eylül Dünya Kalp Gününde merkezin tanıtımını yapan Merkezefendi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Habil Yücel, “Bugün Dünya Kalp Günü. Dünyamızda ve ülkemizde kalp hastalıkları önemli bir konu. Çünkü dünyadaki ölümlerin yaklaşık yüzde 35-40’ı kalp hastalıklarından meydana gelmektedir. Ülkemizde de bu oranlar geçerli. Ülkemizde yılda ortalama 200 bin kişinin kalp ve kalp hastalığına bağlı hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir. Bu büyük bir rakam. Manisa’nın en büyük ilçesi Yunusemre’nin nüfusu 200 binse her yıl bir Yunusemre ilçesi nüfusundaki insanımızı kalp hastalığından kaybetmekteyiz” dedi.
“İlk 90 dakika önemli”
Çeşitli kalp hastalığı tipleri olduğuna dikkat çeken Yücel, “Özellikle halk arasında kalp damar tıkanıklığı dediğimiz koroner kalp hastalığı, ritim bozuklukları, kalp yetmezlikleri, kalp kapağı bozuklukları gibi çeşitli kalp hastalıkları vardır. Bunlardan en önemlisi ve en sık olanı koroner kalp hastalığı yani kalp damar tıkanıklığıdır. Kalp hastalığında, koroner kalp hastalığına bağlı ölümleri azaltmak için programlar var. Bunlardan en önemlisi yaşam için stent projeleri vardır. Bunun anlamı özellikle kalp damar tıkanıklıklarında en çok korktuğumuz durum kalp krizidir. Kalp damarları tıkandıktan sonra meydana gelen kalp krizinde hızlı müdahale, ilk 90 dakika, ilk 120 dakikadaki müdahale yaşam kurtarmaktadır. Daha geç kalımlarda ölümler artmakta, ölüm olmasa bile hastanın kalp krizine bağlı devam eden hayatında daha zor daha riskli dönemler yaşamasına sebep vermektedir. Bunun da en önemli tedavisi anjiyo ve anjiyoda da sorunlu damarın, tıkalı damarın biran önce açılmasıdır” şeklinde konuştu.
Manisa’da ilk ve tek
Kalp krizi geçiren hastaya hızlı müdahale etmenin önemine değinen Yücel, “Buna bağlı tıkalı kalp damarının hızlı bir şekilde açmak, yani stentle açmaktır. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığımız son yıllarda özellikle kalp krizi geçiren vatandaşlarımıza hızlı müdahale edilmesi adına her yerde kalp anjiyosu merkezlerinin sayısını artırmaktadır. Maalesef anjiyo merkezinin olmaması Manisa Kamu Hastaneleri içinde bir eksiklikti. Sağlık Bakanlığının 2015’teki planlaması doğrultusunda Merkezefendi Devlet Hastanesine Kalp Anjiyo ünitesi kurulmasına karar verildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yaklaşık bir buçuk milyon TL değerindeki Koroner Anjiyo Grafisi Merkezefendi Devlet Hastanesine hibe edildi. Yoğun bakımdaki ve diğer cihaz ve yapı maliyetleriyle birlikte Kalp merkezimiz ortalama 3 milyon TL civarında bir yatırımla hastanemizde şuanda bitmek üzeredir. Bu bütçe tamamen Sağlık Bakanlığımızdan hastanemize hibe edilmiş, hastane bütçemizden herhangi bir para harcanmamıştır” dedi.
Hedef kalp krizine bağlı ölümleri azaltmak
Merkez sayesinde Manisa’daki kalbe bağlı ölümlerin önemli ölçüde azalacağına inandıklarını dile getiren Yücel şunları söyledi:
“Koroner Yoğun Bakım 11 yataklı, bir tane anjiyo ünitesi, 5 yataklı kalp damar cerrahisi yoğun bakım ünitesi ve 14 yataklı yoğun bakım ünitesi olmak üzere büyük bir merkez olmuştur. 30 yataklı yoğun bakım ünitesi, ameliyathanesi ve koroner anjiyosuyla bölgenin en önemli kalp merkezi duruma gelmiştir. Manisa Kamu Hastanelerinde bu bir ilktir. Şimdiye kadar koroner anjiyo grafisi yapılan bir devlet hastanemiz yoktu. Bu büyük bir eksiklikti. Önümüzdeki aylar içinde hızlı bir şekilde bu anjiyo ve kalp merkezini faaliyete geçirip bu eksikliği gidermiş olacağız. Özellikle burada kalp hastalarının tedavisi için önemli nokta hızlı müdahaleydi. Buradaki amacımız da kalp krizi geçiren hastalarımıza ilk 90 dakika içinde hızlı bir şekilde müdahale etmek, Manisa’daki kalp hastalığına bağlı ölümleri azaltmak, gerekirse de kalp hastalıklarına bağlı hastalıkları iyileştirmek hedefimizdir.”
Merkezde yaklaşık 100 personel hizmet verecek
Anjiyo ünitesinde 20, Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde 15, 3’üncü seviye yoğun bakımda 9, Kalp Damar Cerrahisi bölümünde 15, ameliyathanede de aynı rakamlarda personelin hizmet vereceğini kaydeden Yücel kalp Merkezinde yaklaşık 100 personelle hizmet vereceklerini kaydetti. Merkezefendi Devlet Hastanesinde 5 Kalp Cerrahi ile Manisa Devlet Hastanesindeki 4 Kalp Cerrahının merkezde tek bir çatı altında hizmet vereceğini de sözlerine ekleyen Yücel merkezde 9 kalp uzmanı hekimin görev yapacağını açıkladı.
Manisa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ayhan Korkmaz da anjiyo cihazlarının gelmesiyle Manisa’nın sağlık alanındaki en önemli eksikliklerinden birinin daha giderildiğine dikkat çekti. Korkmaz merkezin önümüzdeki haftalarda resmi açılışının yapılacağını belirtti.