Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. S. Savaş Yürüker, her hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisinin tedavi sürecinde çok önemli olduğunu söyledi.

“Meme kanseri nasıl oluşur, belirtileri ve tedavi yöntemleri" hakkında bilgiler veren Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastaneleri Genel Cerrahi Kliniğinden Doç. Dr. S. Savaş Yürüker, “Meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanser türüne meme kanseri nedir. Bu meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri her yıl dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Meme kanserlerinin sadece yüzde 7-9’luk bir kısmı ailesel geçişlidir. Özellikle anne tarafında genç yaşta meme kanseri ve erkek meme kanseri görülmesi ailesel bir geçişe işaret edebilir” dedi.

Erken teşhis önemli

Erken teşhisin önemine değinen Dr. Yürüker, “Meme veya koltuk altında kitle ele gelmesi, memenin boyutunda veya şeklinde değişiklik olması, meme başından akıntı gelmesi, memenin veya meme başının derisinde renk değişikliği olması ya da özellik değiştirmesi gibi durumlarda kanser olmasa da gerçek nedenin bir uzman doktor tarafından bulunması gerekmektedir. Bu anlamda erken tanı ve teşhis tedavi sürecinde çok önemli rol oynamaktadır. Bayanların özellikle 20-40 yaş arasında; ayda bir kendi kendine meme muayenesi, iki yılda bir klinik meme muayenesi, 40-69 yaş arasında; ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi, iki yılda bir mamografi çekilmesi gerekmektedir” diye konuştu.