Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, sağlıksız ortamlarda yapılan merdiven altı dudak dolgularında başarı oranının yüzde 10, mağduriyet oranının ise yüzde 90 civarında olduğunu söyledi.

VM Medicalpark Samsun Hastanesi Dermatoloji Kliniğinden Uzm. Dr. Yüksel Oltulu, dudak dolgusunun püf noktalarını anlattı. Oltulu, “Dudak dolgusu son zamanlarda hem ülkemizde hem de dünyada en çok tercih edilen estetiklerden biridir. Dudak dolgusu konusundaki bu gelişmeler doğal olarak bu konu hakkında çoğu şeyin merak edilmesine sebep oluyor. Dünya genelinde en yaygın dolgu tedavisi, hyalüronik asit benzeri maddeler bulunduran ürünlerdir. Hyalüronik asit vücutta içerisinde yer alan doğal bir madde olarak bilinir. Bu dudakların hacminin artmasını sağlar. Cildi ve kırışıklıkları yok ettiği gibi dudağı dolgunlaştırıp, şekillendirir. Ancak dudak dolgusu, diğer estetik operasyonlarda olduğu gibi dudak büyütme tedavisi de uzmanlık isteyen bir işlemdir” dedi.

Dudak dolgunlaştırmanın kimler için uygun olduğu konusunda bilgi veren Uzm. Dr. Yüksel Oltulu, “Yaş geçtikçe dudaklar zamanla incelmekte, küçülmekte ve tüm bu nedenlerden ötürü çekiciliğini kaybetmektedir. Dudak dolgusu ile şeklini kaybetmiş olan ve düzleşmiş dudaklar kalınlaştırma yöntemi ile dolgunlaştırılır. Bu işlemlerin yanında dudak kenarlarında meydana gelen yatay çizgiler yaşlanmaların belirtilerini meydana çıkartabilir. Belirtilen bu çizgiler aşağı doğru kıvrılarak mutsuz bir ifade oluşmasına sebep olabilmektedir. Dolgu maddeleri özellikle bu çizgilerin giderilmesinde de kullanılabilmektedir. Tecrübeli ve uzman kadrolarda yapılan tedavilerde bugüne kadar bir sorun görülmemiş ve operasyonlar başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Son derece sağlıksız ortamlarda yapılan merdiven altı dudak dolgusu işlemlerinde başarı oranı yüzde 10, mağduriyet oranı yüzde 90 civarındadır” diye konuştu.

Doğal görünüm nasıl yakalanır?

Dudak estetiğinde ana hedef var olan dudak yapısında en az noktaya, en düşük miktarda dolgu malzemesi enjekte edilerek doğal görünümü bozmayacak şekilde hacim kazandırmanın olduğunu belirten Yüksel, “Bunu en iyi şekilde yapabilmek için altın oran hesaplamalarından faydalanılır. Bunun dışında mutlaka kaliteli dolgu malzemesi seçilmesi gerekir. Doğal görünüm için dolgu malzemesinin miktarı doğru bir şekilde belirlenmelidir. Ve en önemlisi dudak tasarımı kişinin yüzüne uyacak şekilde dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Tüm bunların bir arada olabilmesi için ise dudak dolgusu estetiğinin mutlaka alanında uzman cerrahlara yaptırılması gerekir” dedi.

Dudak dolgusu uygulama ve sonrası

Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, dudak dolgusunda enjekte edilen ve vücutta zaten olan hyalüronik asit içerdiğinden önemli bir risk taşımayacağını söyleyerek, “Geçmişte yapılan enjeksiyon işlemleri sırasında çok az bir miktar ağrı olabilirken, günümüzde artık dolgu maddeleri artık kendi içlerinde de lokal anestezi etkisine sahip lidokain adı verilen maddeler içeriyorlar. Dolayısıyla enjeksiyon işlemi sırasında ve sonrasında ağrı oluşmamaktadır. Dolgu maddeleri hafif şişlik, morarma ya da kızarıklık gibi etkiler yapsa da, enjekte edilen madde vücutta zaten olan hyalüronik asit içerdiğinden, önemli sayılacak bir risk içermez. Uygulama ise ortalama 15 ile 30 dakika süreler içerisinde kişiye yapılabilir. Kişi günlük aktivitesine hemen geri döner. Yani enjeksiyon hemen etkisini göstermektedir. Bu uygulamada önden test yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Sadece dikkat etmeniz gereken şey uygulamayı yaptıracağınız merkezin ve doktorun güvenilirliği olmalı, dudak hacmi iyi belirlenmeli ve sigara kullanan hastaların en az 1 hafta önce sigarayı bırakması gerekmektedir” şeklinde konuştu.