Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, mevsim değişikliğine bağlı gribal enfeksiyon, ishal, kusma vakaları nedeniyle acil servis yoğunluğunun 2 kat arttığını ve bu oranın daha da artacağını açıkladı. Prof. Dr. Sebe, acil servise başvuran pek çok hastanın acil hasta olmadığından yakındı.

Türkiye genelinde acil servislere yılda 100 milyon kişinin başvurduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sebe, mevsim değişikliğine bağlı hastalıkların acil servise başvuruları artırdığını kaydetti. Hava sıcaklıklarının değişmesiyle birlikte çok fazla viral hastalık olduğuna değinen Prof. Dr. Sebe, ishal, kusma, gribal enfeksiyon ve sulardaki enfeksiyon vakalarının arttığını bildirdi. Acil servise başvuran vatandaşların birçoğunun acil hasta olmadığına da dikkat çeken Sebe, “Hastalarımızın öncelikle bağlı bulundukları aile hekimine ve polikliniklere başvurmalarını, çözüm bulamadıkları takdirde acil servislere başvurmalarını öneriyoruz” dedi.

Yanlış antibiyotik kullanımına da değinen Sebe, antibiyotiklerin virüslere bir faydası olmadığını ve yan etkileri bulunduğunu, ileri ki dönemde de direnç etkisi sağladığını ifade etti.

“Hastalar toplu yerlere girmesinler”

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi acil servisine normal şartlar altında başvuran hasta sayısının günlük 400-500 iken, 900’e çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Sebe, şöyle devam etti:

“Bu mevsim döneminde bu rakamın giderek artacağını düşünüyorum. Hastalarımız eğer basit kırgınlık, ağrı şikayetleri varsa ağrı kesici alabilirler. Beslenmelerine dikkat edip, bol sıvı almaları gerekiyor. C vitaminli taze sebze ve meyvelerle beslenebilirler. Dinlenmelerini öneriyoruz. Ateş ve nefes almada zorlanma durumlarında ise hekime görünmeleri gerekiyor. Gribal enfeksiyonu olan vatandaşlarımız çok fazla dışarı çıkmasınlar, başkalarına bulaştırmasınlar. Toplu yerlere girmesinler. Hastalar mutlaka maske taksınlar ve ellerini sıkça yıkasınlar. Sağlam kişiler ise hasta kişilerden mutlaka uzak durmalı. El hijyenlerini ve günlük temizlik bakımlarını yapmalılar.”