Bilim Günlüğünde yer alan haber, birçok kez tartışma konusu olan sorunun araştırma sonuçlarına ev sahipliği yaptı. Bir insanı mutlu etmek için ne kadar para harcandığına dair en uygun nokta var ve bu miktar Purdue Üniversitesi'nden yapılan araştırmaya göre dünya çapında değişiyor.

PARANIN MİKTARI ÖNEMLİDİR

"Televizyonda gördüğümüz kadar şaşırtıcı olabilir ve reklamverenlerin bize ihtiyacımız olduğunu söyledikleri, mutluluk için ne kadar para gerektiğinde bir tavan olmadığını belirtir, ancak şu anda bazı eşikler var" dedi. Andrew T Jebb, Psikolojik Bilimler Bölümünün baş yazarı ve doktora öğrencisi. "Para hangi seviyede refah seviyenizi değiştirmediği konusunda tartışılıyor. İdeal kazanç noktasının yaşam değerlendirmesi için 95.000 dolar, duygusal refah için 60.000 dolar ile 75.000 dolar olduğunu bulduk. Yine, bu miktar bireyler içindir ve muhtemelen aileler için daha yüksek olur "dedi.

Duygusal refah veya duygular, kişinin mutlu, heyecanlı veya üzgün ve öfkeli hissetmek gibi günlük duygularıyla ilgilidir. Yaşam değerlendirmesi, gerçekten yaşam memnuniyeti, kişinin nasıl bir performans sergilediğinin genel bir değerlendirmesidir ve başkalarına daha yüksek hedeflerden ve karşılaştırmalardan daha fazla etkilenir.

Jebb, "Dünya bölgelerinde önemli farklılıklar vardı, doymamışlık için daha zengin bölgelerde doymuşluk vardı" dedi. "Bunun nedeni değerlendirmelerin bireylerin kendilerini diğer insanlarla karşılaştıran standartlardan daha fazla etkilenme eğiliminde olması olabilir."

Jebb'in uzmanlık alanı endüstriyel organizasyonel psikolojidedir. Makaledeki üst düzey yazar, psikolojik bilimler asistanı Louis Tay'dır. Araştırma Doğa İnsan Davranışı'nda yayınlandı.

Araştırma, 164 ülkeden 1.7 milyondan fazla kişiyi temsil eden bir anket örneği olan Gallup World Anketinden elde edilen verilere dayanmaktadır ve tahminler, satın alma gücüne ve yaşam memnuniyeti ve refah ile ilgili sorulara dayalı olarak ortalaması alınmıştır. Bu çalışmayı raporladığı için, tutarlar ABD Doları cinsinden raporlanır ve veriler, aile değil bireyseltir.

FAZLA PARA YAŞAM MEMNUNİYETİNİ AZALTIR

Çalışma aynı zamanda eşiğe ulaşıldığında, daha fazla gelir artışı, yaşam memnuniyetinde azalma ve daha düşük bir refah seviyesi ile ilişkili olma eğiliminde bulundu. Bunun sebebi, para, temel ihtiyaçları karşılamak, kolaylık sağlamak ve borç ödemelerini yapmak için önemlidir, ancak bir noktaya gelmiş olabilir. En uygun ihtiyaç noktasına ulaşıldıktan sonra, insanlar daha fazla maddi kazanç elde etmek ve ironik olarak refahı düşürebilen sosyal karşılaştırmalar yapmak gibi arzularla yönlendirilebilirler.

"Bu noktada kendilerine" Genel olarak, ben nasıllar? "Diye soruyorlar. ve 'Diğer insanlarla nasıl karşılaştırmalıyım?' "dedi. "Küçük bir düşüş, belki de en yüksek gelirlerle gelen maliyetlerden dolayı biraz daha düşük kazanç sağlayan bireylerin refah düzeyini daha da arttırıyor. Bu bulgular, kültürler arasında daha geniş bir para ve mutluluk meselesiyle konuşuyor. Gerçekten bizi mutlu eden şeyin bir parçası ve para limitleri hakkında daha fazla şey öğreniyoruz "dedi.

Jebb ve Tay tarafından yapılan araştırma Purdue'un Psikolojik Bilimler Bölümü tarafından desteklendi. Araştırmaya da Virginia Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Ed Diener ve Shigehiro Oishi katkıda bulundu.