MANİSA (AA) - Manisa İl Halk Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı'nın "Sağlıklı Beslen, Hareket Et, Mutlu Yaşa" kampanyası çerçevesinde Atatürk Ortaokulu’nda düzenlenen törende öğrencilere bisiklet dağıttı. 

Törende konuşan Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, Sağlık Bakanlığı’nın sağlıklı bir toplumun yetiştirilmesi yönünde en büyük engellerden biri olarak gördüğü obeziteye yönelik birçok etkinlik ve faaliyetlerden birinin ‘Sağlıklı Beslen, Hareket Et, Mutlu Yaşa’ sloganı ile hazırlanan program olduğunu belirtti. 

Bu program çerçevesinde Manisa'da daha önce TOKİ İlköğretim Okulu’nda 62 bisiklet dağıtıldığını aktaran Tay, "Bu gün dağıtımı yapılacak 230 bisiklet ile birlikte yıl sonuna kadar yapılacak alımlarla toplam bin adet bisikletin, okullarımızda 5, 6 ve 7. sınıf öğrencilerimize verilmesi planlanıyor" dedi.

- "Türkiye'de 3 kişiden biri sağlıklı kiloya sahip"

Okul kantinlerinde bazı içecek ve yiyeceklerin yasaklandığını buna ilişkin yeni düzenlemelerin yapıldığını kaydeden Tay, obezite tehlikesine dikkati çekti.

Tay, obezite ile mücadelenin sadece düzenli ve sağlıklı beslenme ile mümkün olmadığını bununla birlikte hareketli yaşamın da gerekli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Yapılan araştırmalarda ülkemizde ve Manisa’da da her 3 kişiden birisi obez, birisi aşırı kilolu sadece 3 kişiden birisi normal kiloya sahiptir. Özellikle gençlerimizde obezitenin giderek artması, gençlerde obezite oranlarını yüzde 22’lere ulaşması, gençlerimizi ve geleceğimizi korumak için bu konuda ciddi mücadele vermemiz gerektiğini gösteriyor. Bu mücadele sadece Sağlık Bakanlığı ile ya da Halk Sağlığı Müdürlüğü ile yürütülmesi mümkün değil. Bütün kurumların bu konuda işbirliğinin sağlanması ve sivil toplum kuruluşlarının desteğinin alınması gerekir. Ancak bu konuda belirli bir mesafe alınıp, başarı sağlanabilir."

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise obezitenin ciddi manada bir sorun olarak varlığını hissettirdiğini ifade ederek, "Son yıllarda kazandığımız ekonomik refah ile bağlantılı olarak giderek bir tuzağa düşüyoruz. Hareketsiz yaşama kendimizi mahkum ediyoruz. Her türlü problemin başlangıcı hareketsizlik. Vücut fonksiyonlarımız normal çalışmıyor, vücut organlarımız normal çalışmıyor. Kaslarımız normal çalışmıyor, giderek hareketsizliğe, fazla kilolara ve çeşitli hastalıklara kendimizi mahkum ediyoruz. Öğrencilerimizin şuan ki yaşlarından başlayarak bir spor ile meşgul edeceğiz. Düzenli olarak spor yapacağız. Yoksa bu işin altından kalkmamız çok zor oluyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrencilere bisikletleri dağıtıldı.