Özel Gaziantep Anka Hastanesi Diyetisyeni Merve Boztoprak, Ramazan ayında değişen beslenme düzeni nedeniyle sağlık problemleri yaşamamaları için oruç tutacak olan kişilere uyarılarda bulundu.

Ramazan’ın yaz ayına denk gelmesi ve 17 saati bulan oruç tutma süresi nedeniyle dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Boztoprak, iftar ve sahur öğünleri ile birlikte sıvı tüketiminin önemine de dikkat çekti.

Uzun süren açlığın metabolizma hızını düşüreceğine ve sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyleyen Diyetisyen Boztoprak, "Ramazan’da yapılan en büyük yanlışlardan biriuykuyu bölmemek için sahura kalkmamak, ya da sahura kalkmamak için yatmadan önce yemek yemektir. Ancak bu durumlar sindirim sistemi dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Sağlıklı oruç tutabilmek için sahura kalkmak ve sahurda doğru beslenmek önemlidir. Sahurda yapılacak yanlış gıda seçimleri, halsizlik ve sindirim sistemi bozuklukları, gibi sağlık sorunlarına neden olacaktır" dedi

“Bol su tüketin”

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Diyetisyeni Merve Boztoprak, Ramazan ayında öğünlerin sahur, iftar, akşam yemeği, ara öğün olmak üzere 4 öğüne bölünmesi önerisinde bulunarak, "Sahurda 1 kase çorba, 1-2 dilim peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, domates, salatalık, yeşillik, 1 bardak süt, 2-3 dilim tam buğday ekmeği ve 1 porsiyon meyve ile sağlıklı ve sizi uzun süre tok tutacak bir öğün yapabilirsiniz.İftarda bol su ve 1-2 adet hurma ile orucunuzu açmalısınız. Çorba ve hafif bir kahvaltı ile devam edip, 15-20 dakika sonra ana yemeğe geçmelisiniz. Yemekte porsiyon büyüklüğüne ve besin çeşitliliğine dikkat etmelisiniz. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durmalı, sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlanmış yemekleri tercih etmelisiniz. Ramazanda iftar sofralarında açlık hissiyle her şeyi bir anda tüketmekten kaçınmalısınız. Su tüketmeyi ihmal etmemeli, asitli içeceklerden uzak durmalısınız. İftar ile sahur arasında 1 porsiyon meyve, 2 adet ceviz, 2 adet kuru kayısı ve 1 bardak süt tüketerek sağlıklı bir ara öğün yapabilirsiniz. Yemeği yedikten hemen sonra yatmamalısınız. İftardan sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır. Ramazan ayı boyunca çok şekerli ve yağlı tatlılar tüketmemeye dikkat etmeli, tercihinizi sütlü veya meyveli tatlılardan yana kullanmalısınız" diye konuştu.