İZMİR (AA) - Samsun'da özel bir hastanede görevli kadın hastalıkları uzmanı Op. Dr. Aynur Dağdemir'in bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmesine İzmir Tabip Odası üyeleri tepki gösterdi. 

Alsancak Devlet Hastanesi bahçesinde bir araya gelen hekimler adına basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nezaket Kaya, kadına ve sağlıkçıya yönelik şiddetin sona ermesi gerektiğini belirtti. 

Olayın öncelikle  "kadın cinayetleri" kapsamına ele alınmasını isteyen Kaya, "Durumun sadece bir kadın cinayeti olarak değerlendirilmesi yeterli olmayacaktır. Cinayetin hastanede işlenmiş olması, hekim-hasta ilişkisine ve hekimlik uygulamasına bağlı olmasa bile olayın bir hekime yönelik şiddet-hekim cinayeti olduğu gerçeğini de ortadan kaldırmamaktadır" dedi.

Kaya, olaylarda saldırganların erkek olmasının "rastlantı" şeklinde değerlendirilemeyeceğini kaydederek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada sağlık hizmetinin verildiği hastanelerin güvenliğinin neden bu kadar zayıf olduğu sorgulanmalıdır. Son birkaç yıl içinde kaybettiğimiz meslektaşlarımız Ersin Arslan, Kamil Furtun da katiller önceden bilindiği ve tehditlerden haberdar olunduğu halde önlem alınmadığı için hastanede ortamında öldürülmüştür. Sağlık Bakanlığı çalışanlarını neden koruyamamıştır?"

Kadın hekimin görevi başında öldürülmesinin "bir değil, iki cinayet" anlamına geldiğini savunan Kaya, "Kadınlar ve hekimler insanı doğurmak, besleyip büyütmek, hastalığını iyileştirerek yaşamını sürdürmesini sağlamak ve ölümü geciktirmek gibi işlevleri nedeniyle temel olarak ölümden değil, yaşamdan yana tutum alırlar" diye konuştu.