Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde 7 Ocak Verem Savaş Eğitim Haftası kapsamında öğrencilere yönelik verem hastalığı ile ilgili bilgilendirme eğitimi düzenlendi.

Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanlığı personeli tarafından Hacırahmanlı Atatürk Mehmet Otan Ortaokulu öğrencilerine verem hastalığı eğitimi verildi. 7 Ocak Verem Savaş Eğitim Haftası kapsamında düzenlenen eğitimlerde verem hastalığından korunma yöntemleri ve hastalığın bireylere hangi yollardan bulaştığı anlatıldı. Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Doktor Tülay Ünlü Üresin’in yer aldığı eğitimlerde öğrenciler akıllarına takılan soruları sorma imkanı buldu. Hastalık hakkında bilgi veren Üresin, “Çoğunlukla akciğerlerde ortaya çıkan bu hastalık nadir de olsa diğer organları tutabilir. Genelde akciğer veremi olarak bilinir. Bu bakteri vücuda girdikten sonra hemen hastalık oluşturmayabilir. Vücut direncinin düşmesi gibi çeşitli sebeplerden dolayı bu bakteri daha sonra vereme neden olabilir. Verem hala bütün dünyada tıbbi ve ekonomik imkanı yetersiz olan insanlar arasındaki başlıca ölüm nedenidir. Bu bakterinin dünyada 1.7 milyar insanda bulunduğu ve her yıl 3 milyon insanın bu yüzden öldüğü tahmin ediliyor. Her yıl 10 milyon civarında yeni verem hastaları ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tüm ölümlerin yüzde 6’sının veremden kaynaklandığını tahmin etmektedir" dedi.

Hastalığın bireylere solunum yoluyla bulaştığını aktaran Üresin, "Verem, genelde solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu yüzden verem mikrobu da çoğunlukla akciğere yerleşir. Vücut savunması yetersiz kaldığında ve bakteri akciğere yerleştiğinde burada yara oluşumu gerçekleşir. Bu sırada bakteri çoğalmaya devam eder. Nefes alıp verirken olmasa da hapşururken veya öksürürken bu bakteriler dış ortama geçer. Dış ortama geçen bakteri kapalı ortamlarda başka kişilerin nefes almasıyla akciğerlerine geçer. Böylece verem mikrobu diğer kişilere de bulaşmış olur" diye konuştu.

AİDS hastalarının vereme yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu söyleyen Üresin, "Bu durumda vereme yakalanma riski artmaktadır. Ekonomik seviyesi düşük, sağlık ihtiyaçları yeterince karşılanamayan kişilerde vereme yakalanma daha sık görülür. Beslenme verem hastalığının önlenmesinde çok önemlidir. Maddi imkansızlıklar yüzünden dengeli ve yetersiz beslenen kişilerde görülme ihtimali fazladır" ifadelerini kullandı. Veremden korunmak için günümüzde aşı kullanımının yaygın olduğunu belirten Üresin, “2 aylıkken ve 7 yaşında verem aşısı uygulanır. Çevresinde veya ailesinde verem hastası olanlar kontrol altında olmalı, gerekli tetkikler yapılmalı hatta hastalığın bulaşmaması için bir müddet ilaç kullanabilirler. Düzenli yaşam, sigara, alkol, madde bağımlılığının bırakılması, temizliğe önem vermek, yeterli beslenme hastalığın kontrol altına alınması ya da başlamaması için önemlidir" dedi.