Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi Enstitüsü (SASAM) tarafından düzenlenecek çalıştayda, sağlık çalışanlarının en büyük sorunlarından biri olan döner sermaye bütün yönleriyle tartışılacak.
SASAM tarafından düzenlenecek çalıştayda, döner sermaye sistemi, dağıtılabilir döner sermaye tutarları, döner sermaye ile Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) fiyatları ilişkisi gibi birçok konu ele alınacak. Moderatörlüğünü SASAM üyesi Mehmet Atasever’in yapacağı çalıştaya döner sermaye konusuyla ilgili bütün bakanlık bürokratları, genel sekreterlik başkanları, hastane yöneticisi ve hastane müdürleri ile değişik kadrolardaki sağlık çalışanları katılacak.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının döner sermaye konusunda büyük bir mağduriyet yaşadığını, bu mağduriyetin giderilmesi için bu çalıştayı düzenlediklerini bildirdi. Sağlık çalışanlarının sabit ek ödemeye mahkum edildiğini belirten Memiş, “Uzun zamandır sağlık çalışanları sabit ek ödemenin dışında döner sermayeden pay alamıyor. Dağıtılabilir döner sermaye oranının artırılması, SUT fiyatlarının güncellenmesi, döner sermaye üzerinden yapılan ödemelerin azaltılması ve bazı giderlerin genel bütçeden karşılanması gibi konuları detaylı bir şekilde ele alacağız. Çıkacak sonucu başta bakanlığımız olmak üzere ilgili kişilerle de paylaşarak, sorunun çözümü için çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Sağlık-Sen’in çalıştayınd, döner sermaye sisteminin kurgusunun tartışılması, dağıtılabilir döner sermaye tutarı, dağıtılabilir döner sermaye sut fiyatları ilişkisi, hazine payının etkisinin değerlendirilmesi, merkez payının etkisinin değerlendirilmesi, SHÇEK payının etkisinin değerlendirilmesi, üst yönetimin ve komisyonun dağıtılabilir döner sermayeye etkisi, inceleme komisyonunun dağıtılabilir döner sermayeye etkisi, dağıtılabilir döner sermaye tutarının tamamının dağıtılabilmesi, mesai dışı ek ödeme tutarı ve dağıtımı, döner sermaye bütçesi üzerindeki mali yükler, döner sermaye bütçesi üzerindeki personel gideri yükü, hizmet alımı giderleri, yatırım giderleri, eğitim ve araştırma giderleri, stajyer öğrenci giderleri, nöbet ücreti giderleri, mesleki sigorta giderleri, yönetim giderleri, ihbar, kıdem tazminatı ve mahkeme gibi giderler, 375 sayılı ve 666 sayılı KHK ve döner sermaye ilişkisi, sabit ek ödemenin vergilendirilmesi, döner sermayeye sabit ek ödeme mahsuplaşması, dağıtılabilir döner sermayenin sabit ek ödemelerden etkilenmesi, dağıtılabilir döner sermayede havuz sistemi, il müdürlüklerinde dağıtılabilir döner sermaye, SUT fiyatları ve global bütçe konuları ele alınacak.