Acıbadem Eskişehir Hastanesi, Tepebaşı Belediyesi ve Inner Wheel Eskişehir Şubesi işbirliğiyle bir sağlık söyleşisi gerçekleştirildi.

Tepebaşı Belediyesi 29 Ekim Gençlik Merkezinde gerçekleşen söyleşide, Acıbadem Eskişehir Hastanesinden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Önal ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meliha Kovancı Bayraktaroğlu katılımcıları “Spina Bifida Hakkında Bilinmeyenler” başlıklı sunumlarıyla toplumda pek de bilinmeyen bu hastalık konusunda bilgilendirdiler.

İlk olarak gebelik döneminde oluşan bu hastalık konusunda Dr. Meliha Kovancı Bayraktaroğlu konuştu. Gebeliğin 4. ayında kanda AFP testi yaptırarak bir radyoloji uzmanı tarafından yapılacak 2. düzey ultrason incelemesi ile bebeğin Spina Bifidalı olup olmadığı öğrenilebilir diyen Dr. Bayraktaroğlu, Spina Bifida’nın üç farklı türü olduğunu ve baş büyümesi, yürüme problemleri ve felç, idrar, kaka tutamama, ve öğrenme problemlerinin bir veya birkaç tanesinin omurilikteki açıklığın yerine göre değişiklik gösterdiğinden bahsetti. Spina Bifida’nın gebe kalmadan önce ve gebeliğin ilk aylarında folik asit alınması ile önemli ölçüde önlenebileceğini vurguladı.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Önal ise “Spina bifidalı bebekler eğer myelomeningosel ile doğmuşlarsa, ilk günlerde sırtlarındaki kese ameliyatla kapatılır. Hidrosefali gelişenlere beyindeki fazla sıvıyı kan dolaşımına boşaltan ve şant denen bir drenaj sistemi yerleştirilir. Ameliyatlar çoğu zaman mevcut durumu korumak daha fazla problem çıkmasını önlemek için yapılır. Ameliyatlarla veya bazı tedavi yöntemleri ile bu hastaların yaşamları mümkün olduğunca normale yakın hale getirilmeye çalışılır. Tamamen sağlıklı biri haline gelemeseler de bağımsız yaşayabilmeleri mümkündür. Ancak bu, tıbbi destek yanında, büyük ölçüde toplumsal yaşamdaki engellerin ortadan kaldırılmasına da bağlıdır” şeklinde konuştu.

İnner Wheel Eskişehir Derneği Başkanı Ferda Arabacı’nın Acıbadem Eskişehir Hastanesinden Doç. Dr. Bülent Önal ve Dr. Meliha Kovancı Bayraktaroğlu’na verdikleri destek için teşekkür etmesiyle etkinlik son buldu.