Zaman zaman basında ve sosyal medya mecralarında sağlık kurumları ve çalışanlarına yönelik iddialara Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nden kınama geldi. Dernek tarafından yapılan açıklamada, gerçeği yansıtmayan ve tıbbi bilgilerden tamamen uzak olan karalama kampanyalarına tepki gösterilerek, sağlık kurum ve kuruluşları ile sağlık çalışanlarının hiçbir hastanın mutsuz olacağı bir sonucu istemeyeceği ve bunun olmaması için her türlü gayreti ortaya koyacağı belirtildi.

Açıklamada,özellikle kadın hastalıkları ve doğum hekimleri olarak doğumun doğası gereği zorlukları ve belirsizlikleri içeren bir süreç olduğu bildirilerek, "Hayatımız buna adanmış durumdayız, buna rağmen gebelik ve doğum sürecine bağlı olabilecek bazı riskler öngörülemez veya öngörülse bile önlemez, dolaysıyla tüm bebekler mutlak sağlıklı olarak doğmaz ve anne ölümleri bile yaşanabilir. Bu durumlar hem aileler hem de doğumla uğraşan hekimler için elbette üzücüdür. Fakat olası durumların tümüyle ailelerin ve hekimlerin baş etmesi gerekir” denildi.

Sosyal mecralarda konuşulan haberlerin ciddi bir infial oluşturduğu ve konunun gerçek dışı bir şekilde aktarılarak sağlık emekçilerine saldırı haline dönüştürüldüğü ifade edilen açıklamada, “Doğumlarda meydana gelen üzücü olayları tamamen doğum sürecine bağlamak tıbbı doğrulara uymadığı gibi bundan sonrada hekimlerin ve ailelerin karşılaşacağı bir durum olmaya devam edecektir. Hal böyleyken sonucu sağlık kurumuna, hekime ve doğum yönetimine bağlayarak kurum ve kişilerin kişilik haklarını zedeleyen, tehdit hakaret içeren söylemlerle kurum ve sağlık personeline saldırı ve ölüm çağrısında bulunan bu haber ve yorumları yazan kişiler ve bunları sunan internet siteleri suç işlemektedirler. Üstelik bu suç sadece kurum ve hekimlere karşı değil tüm sağlık sitemine, topluma anneye karşı işlenmektedir” sözleri vurgulandı.

“Bu haberler normal doğum süreçlerini baltalıyor”

Bu tür asılsız ve karalama kampanyasına dönüşen haberlerin özellikle normal doğum süreçlerine zarar verdiği ve sezaryeni cazip kıldığı belirtilen açıklamada, “Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği olarak kadın, aile, toplum ve üreme sağlığını olumsuz etkileyen yüksek sezaryen oranlarının düşürülmesi çabasını vermekteyiz. Ülkemizde normal doğum oranlarının artırılmasına yönelik bu çalışmalar bu tür asılsız ve gerçek dışı haberler ile zedelenmektedir. Kadın doğum hekimleri doğumdan uzaklaşmakta ve anne adayları doğumda nadir görülen bu durumlara karşı yoğun kaygı hissetmektedir. TJOD olarak Türk tıbbına ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Hekimlerine ve kadınlarımıza duyduğumuz saygı ve doğru sağlık hizmetlerini verebilmemiz adına tüm yazlı ve görsel basını, sosyal medyayı doğru olmayan bilgi ve haber yaymak konusunda uyarıyoruz ve bunu yapanları kınıyoruz. Hekime yönelik saldırının hat safhaya çıktığı ve bunun sosyal medyayla tırmandırıldığı şu günlerde tüm kurum ve kuruluşları sağlığınıza hizmet eden hekime saygıya davet ediyoruz” denildi.