Özel Hatem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ali Yavuz Sertpolat, beynin aynı zamanda unutma organı olduğunu belirterek, unutkanlık konusunda uyarılarda bulundu.
Nöroloji Uzmanı Dr. Ali Yavuz Sertpolat, beynin sadece öğrenme organı olmadığını belirterek, uyarılarda bulundu. Sertpolat, "Beynimiz sadece öğrenme organı değil aynı zamanda unutma organıdır. Unutkanlık kişinin günlük yaşam kalitesini etkilemeye başladığında, iş ve sosyal yaşamı sürdürmekte zorluk ortaya çıkarabiliyor. Depresyon, stres ve gerginlik, dikkat eksikliği, uykusuzluk, bir işi öğrenirken birden fazla şeyle uğraşmak, kullanılan ilaçlar, vitamin eksikliği, demir eksikliği, troid bozukluğu, beslenme bozukluğu, uykusuzluk, yorgunluk gibi birçok faktör unutkanlığa davetiye çıkarıyor" dedi.

Unutkanlık ne zaman önemsenmeli
Uzman Dr. Sertpolat, unutkanlığın günlük hayatı etkilediği zaman önemsenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sebebi ne olursa olsun kişinin günlük, iş ve özel hayatını etkiler hale gelen unutkanlığın mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Genç yaşlarda birtakım sosyal ve psikolojik sebeplerden ötürü ortaya çıkan unutkanlık, yaşlılarda ise bir hastalık belirtisi olabilir" şeklinde konuştu.

Unutkanlık bunama habercisi
Dr. Sertpolat, bunama hastalığının habercisi olduğunu da hatırlatarak, "Unutkanlık, bunamanın habercisi olabilir. Bunama (demans) orta-ileri yaşlarda başlayan, akli becerilerde ilerleyici kayıplara neden olan bir hastalıktır. Hastalık, zihinsel fonksiyonlar ve günlük yaşam aktivitesinde ilerleyici bozulma ve davranış problemleri ile tanımlanır. Alzheimer hastalığı, demansın en sık nedeni olmakla birlikte, bunamaya neden olabilen pek çok başka hastalık da vardır" dedi.

Bunamanın belirtileri
Sertpolat bunama hastalığının belirtileri hakkında ise "Söyleyeceklerinizi unutmaya başladığınızı fark ediyorsanız, aynı şeyleri sık sık sormaya başladıysanız, yeni yaşanan olaylar ve yeni konuşulan konuları unutuyorsanız, yakınlarınızı tanıyamıyorsanız, bildiğiniz yerleri bulmakta zorlanıyor ve kayboluyorsanız hemen bir uzmana başvurulması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Unutkanlığın tedavisi
Sertpolat, tedavi ile geciktirilebildiğini belirterek, tedavine ise erken teşhisin önemine değindi. Sertpolat, "Mevcut ilaç tedavileri ile unutkanlığın ilerlemesi geciktirilebiliyor ve kısmen bellek ile diğer yetilerde düzelme sağlanabiliyor. Unutkanlığın çok iyi gözlenmesi şarttır. Tedavide erken değerlendirme olması ve hastanın takibinin yapılması önemlidir. Unutkanlığın ne şekilde seyrettiği de yine tedavinin belirleyicileri arasında yer alır. Çünkü unutkanlık düzelebilir ya da gittikçe derinleşebilir" dedi.

Unutkanlık için öneriler
Sertpolat, "Unutkanlığın önüne geçmek için yapılabilecekler konusunda uyarılarda bulunarak, "B12 içeren gıdalar tercih edin, Stresten uzak kalmaya çalışın, düzenli uyku uyumaya özen gösterin, sosyal aktivitelere yer verin, sürekli yeni ve kompleks bilgiler edinin, aile ve arkadaş ilişkilerinizi güçlü tutun, doktor kontrolleriniz aksatmayın ve doktorunuzun önerilerine mutlaka uyun" diye konuştu.