Medical Park Uşak Hastanesi ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu ile “Meme Kanseri Farkındalık Semineri” düzenlendi. Seminerde Genel Cerrahi Uzmanı Bülent Özdemir ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökben Yüksel detaylı bilgiler verdi.

Meme Kanserinde erken tanının çok önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Bülent Özdemir; ”Her kadın kendini ayda bir kez muayene etmeli. Bu muayene adet başlangıcından 5-7 gün sonra hormon etkisinin en az olduğu dönemde yapılmalı. Kendini düzenli olarak muayene eden her kadın belli bir süre sonra kendi memelerini tanıyor ve normal meme dokusunun özelliklerini öğreniyor. Böylece yeni ortaya çıkan kitleleri erken dönemde fark edebilecek duruma geliyor. Meme muayenesi farklı şekillerde yapılabiliyor. Ayna karşısında görsel değişiklikleri değerlendirdikten sonra yatarak el ile yapılan muayene en etkin yöntem olarak görülüyor" dedi.

Seminerde sorulara da cevap veren Op. Dr. Bülent Özdemir; ’İlk mamagrafi ve meme ultrasonu ne zaman yapılmalı sorusuna’ ”Ailesinde meme kanseri öyküsü bulunanlar 26 ve ailesel olarak meme kanserine yakalanma oranı yüksek gruplar 32-34 yaşlarında bir kez, sonraki yıllarda 40 yaşına kadar 1-2 yılda bir mamografi yaptırabilir. 40 yaşından sonra ise her yıl düzenli olarak mamografi yaptırılmalıdır.” şeklinde cevap verdi.

18 Ekim Dünya Menopoz Günü olması sebebi ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökben Yüksel; “Ülkemizde menopoza girme yaşı yaklaşık 47-49 yaş, dünyada ise 50-52 yaş civarındadır. Menopoza giriş birdenbire ve aniden olmamakta yıllarca devam eden bir sürecin sonunda ortaya çıkmaktadır. 40’lı yaşlardan itibaren kadınlarda önce yumurtlamanın azalmasına bağlı düzensiz adet kanamaları, aralıklı ateş basması ve terlemeler, psikolojik değişiklik ortaya çıkmaya başlar. Zamanla yakınmalar giderek artar ve adet tamamen kesilir. Bu dönemde bir yıl adet kanamalarının olmaması menopoz tanısı için yeterli oluyor.” ifadelerine yer vererek katılımcılara kapsamlı bir sunumda bulundu.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu , Mevlana Derneği ve çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilen seminer bayanların merak ettikleri konulardaki sorularının Medical Park Uşak Hastanesi doktorları tarafından cevaplanmasıyla son buldu.