Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programcılığının düzenlediği “Küçük Bedenime Dokunma” adlı program, Eyyübiye yerleşkesinde düzenlendi.
Moderatörlüğünü Öğretim Görevlisi Necmi Dedeoğlu’nun yaptığı panele, Şanlıurfa Baro Başkanı Ahmet Tüysüz, Öğretim Görevlisi Özlem Kekil ve Çocuk Şube Komiseri Mehmet Yolcu panelist olarak katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş “Bilindiği üzere günümüz dünyasında çocuk istismarı giderek artmaktadır ve giderek artan bu sorun, toplumların adeta kanayan bir yarası, kronikleşen bir sorunu haline gelmektedir. Özellikle kelebeklerin bile çocuklardan daha uzun yaşadığı ortadoğu coğrafyasında çocukların istismara daha fazla maruz kaldığını görmekteyiz” dedi.
Çocuk Gelişimi programcılığı Öğretim Görevlisi Özlem Kekil “Sıkıntılı bir durum varsa eğer çocuk aile içerisinde durumunu bir bireye rahatlıkla anlatabiliyorsa, bu sorun kapatılabilir, çözülebilir ve yara daha çabuk kendini iyileştirir. Çocuk ileriki yaşamında da daha mutlu, daha pozitif bir ebeveyn haline gelecektir. İnsan hakları sözleşmesine göre çocuk 0-18 yaş arasındaki bir bireydir. Biz bu bireye istediğimiz her şeyi yapamayız. O çocuğun kendi hakları vardır. Birde istismar dediğimiz zaman sadece cinsel istismar değil, bunlar dört başlık adı altında ele alınıyor. Fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal istismar ve ihmal” şeklinde konuştu.
Şanlıurfa Baro Başkanı Ahmet Tüysüz ise, “20. yüzyılda yaşanan birinci ve ikinci dünya savaşından sonra çocuklar ve kadınlar bu işten en fazla mağdur oldukları için belki de bu savaşların tek önemli yanı çocuk haklarının gelişmesine sebep olmaktı. 1990 yılında ülkemizin de kabul ettiği ancak 1994 de resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Avrupa Çocuk Hakları sözleşmesi ülkemizde hayata geçmiştir. Avrupa Çocuk Hakları sözleşmesi esasında bütün insan haklarını ve çocuğun yararını ön plana çıkaran bir sözleşmedir” ifadelerini kullandı.
Çocuk Şube Komiseri Mehmet Yolcu da, “Suça sürüklenen çocuk ise ki suça sürüklense bile onun mağdur olduğunu düşünüyoruz. Biz sokakta çalıştırılan çocuklarında bir istismara uğradığını düşünüyoruz, onlar içinde çalışmalar yapıyoruz.Hatta bununla ilgili bir projemizde var. Özellikle ışıklarda bekleyen çocuklarımızın kışın soğukta maalesef bedenen istismara uğradığını düşünüyoruz” diye konuştu.
Çocuk Gelişimi programcılığı tarafından organize edilen programa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Avcı, Şanlıurfa Baro Başkanı Ahmet Tüysüz, Çocuk Şube Komiseri Mehmet Yolcu, Müdür Yardımcıları, İdareciler, Çocuk Gelişimi programcılığı bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.
Yaklaşık iki saat süren söyleşi sonunda konuşmacılara plaket takdimi yapıldı.