İnsan hayatının çeyrek asırdır hızlı ve kümülatif değişiminde internetin keşfi ve rolü, en önemli etkenlerden belki de başı çekmektedir. İnternet, hayatımızda öyle bir yere oturmuştur ki insanın hayatındaki kavramlar bile değişmeye başlamıştır. Örneğin fatura ödemek için sıra beklemek gibi birçok kavram ve eylem yeni bir hususiyete bürünmüştür. İnternet, insanın ihtiyaçlarını kolayca çözen bir argüman olmaktan öte insanın sosyal özelliklerini, ilişki ve davranış kalıplarını dahi değiştiren bir nevi 'yapay sosyoloji' meydana getirmiştir.

Sosyal Ağlar Ne Kadar Sosyal? 

 İnsanın sosyal bir varlık olduğu, etrafındaki insanlarla hatta hayvanlar, çiçeklerle dahi etkileşim halinde olma özelliği taşıdığı bir gerçektir. Çünkü insan ruhu konuşma, anlama, anlaşılma, sevme, sevilme gibi duyguları da taşıyan bir varlıktır. Bu yüzden bazen olur ki yapayalnız bir yerde yaşıyor olsa bile evinde besliyor olduğu kuşla, kediyle dahi konuşur, etkileşime girer. Bu etkileşimde dokunmaktan tutun, gözyaşına kadar birçok argüman kendine has renkler taşır. İşte insanı sosyal kılan, etkileşimde iken bütün duygularını tamamlayacak, eksik bırakmayacak 'renklerdir'

Sosyal ağların, bu 'renklerin' çoğunu deforme ediyor olduğu artık bilim dallarının dahi konusudur. Örneğin korkak bir kişinin sosyal medyayı kullanırken çok cesur bir insana dönüşebiliyor olması, utangaç bir kişinin oldukça rahat bir bireye kolayca everilmesi psikologların özel ilgisini çekmiştir. Bunun adı sosyalleşme midir halen tartışma konusudur.

Sosyal Ağlar Tehlike Saçıyor

 Bu noktada artık sosyal ağlar güvenli mi? sorusu sıkça sorulmaya başlanmıştır. İnsanların sosyal medyada rahatça başka bir karaktere bürünüyor olması insanın ruh sağlığı için oldukça efektif bir özellik taşımaktadır. Ayrıca insanın bedeninden tutun, kimlik bilgileri, banka bilgilerine kadar mahrem olan her alanda kolayca saldırıya uğrayabildiği haberlerin rutin bir parçası olmuştur. Kolayca ele geçirilebilen hesaplar, bilgisayarlar, kandırılan çocuklar ve gençler sosyal medyanın insanın sosyal hayatını bir kangrene dönüştürülebildiği çokça görülmektedir. Bu konunun yakın gelecekte ciddi bir güvenlik, sosyal ve hatta sağlık problemi haline geleceği açıktır.