Galatasaray, Şampiyonlar Ligi D Grubu 2. maçında yarın Arsenal ile karşı karşıya gelecek. Sarı - kırmızılılar bu maçla birlikte Avrupa Kupaları'nda da 257. maçına çıkmış olacak.

İlk olarak 1956-1957 sezonunda Avrupa arenasında boy gösteren sarı - kırmızılılar, Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi’ne bu sezon 24. kez katılıyor. Galatasaray, Kupa 1'de oynadığı 152 maçta 55 galibiyet, 38 beraberlik ve 59 mağlubiyet aldı. Rakip fileleri 198 defa havalandıran Galatasaray, kalesinde ise 222 gol gördü.

AVRUPA KUPALARINDA 257. MAÇ

Galatasaray, Arsenal maçıyla birlikte Avrupa kupalarında 257. defa sahne alacak. Avrupa kupalarındaki en başarılı Türk ekibi olarak dikkati çeken Galatasaray, geride kalan 256 maçta 97 galibiyet ve 92 yenilgi aldı ve 67 karşılaşmada ise eşitliği bozamadı. Bu karşılaşmalarda rakip filelere toplam 358 gol göndermeyi başaran Galatasaray kalesinde ise 369 gol gördü.

İNGİLTERE TAKIMLARI İLE 20. KEZ

Galatasaray, Avrupa Arenası'nda İngiltere ekipleriyle ise 19 kez karşı karşıya geldi. Galatasaray, üç maçtan galibiyet ile ayrılırken sekiz maç berabere sonuçlandı, sekiz karşılaşma ise İngiltere takımlarının üstünlüğü ile bitti. Galatasaray, bu maçlarda 17 gol atıp, kalesinde 31 gol gördü. Galatasaray bugüne kadar 6 farklı İngiliz takımına rakip oldu: Manchester United (6), Chelsea (4), Liverpool (4), Leeds United (2), West Bromwich Albion (2), Arsenal (1)

17 MAYIS 2000, PARKEN STADI

Galatasaray, tarihinin en anlamlı maçlarından bir tanesini Arsenal'e karşı oynadı. Bu karşılaşma aynı zamanda bugüne kadar iki ekibin resmi olarak tek maçıydı. 17 Mayıs 2000 tarihinde Kopenhag’da Parken Stadı’nda oynanan UEFA Kupası final maçında karşı karşıya gelen iki ekibin mücadelesi penaltı atışlarında son bulmuş, Galatasaray penaltı atışları sonucunda sahadan 4-1 galip ayrılarak Türk futbol tarihinin en büyük başarısına ulaşmıştı.

Galatasaray'ın UEFA Kupası'nı aldığı günkü kadroda ise şu oyuncular yer alıyordu
Galatasaray: Claudio Taffarel, Bülent Korkmaz, Gheorghe Popescu, Capone, Ergün Penbe, Okan Buruk (Dk. 83 Hakan Ünsal), Suat Kaya (Dk. 95 Ahmet Yıldırım), Gheorghe Hagi, Ümit Davala, Arif Erdem (Dk. 95 Hasan Şaş), Hakan Şükür
Arsenal: David Seaman, Lee Dixon, Martin Keown, Tony Adams, Sylvinho, Ray Parlour, Patrick Vieira, Emmanuel Petit, Marc Overmars (Dk. 115 Davor Suker), Thierry Henry, Dennis Bergkamp (Dk. 75 Nwankwo Kanu)

ARSENE WENGER 19. SEZONUNDA

İngiliz ekibinde 19. sezonuna başlayan Fransız teknik adam, Arsenal ile 3 Premier Lig şampiyonluğu yaşadı. Arsene Wenger, Avrupa kupalarında ise takımına 2 kez final oynatmasına rağmen kupa kazanamadı. Wenger, 2000 yılında Galatasaray'a UEFA Kupası finalinde, 2006'da ise Barcelona'ya UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde kaybetti.

ARSENE WENGER 6. KEZ GALATASARAY’A KARŞI

Fransız teknik adam Arsene Wenger, bugüne kadar çalıştırdığı takımlarla Galatasaray’a 5 kez rakip oldu. 1988-89 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası çeyrek finalinde Galatasaray ile Wenger'in çalıştırdığı Monaco karşı karşıya geldi. Eşleşmede Galatasaray, Monaco’daki maçtan 1-0 galip ayrılmış, Köln’de oynanan maç ise 1-1 eşitlikle sona erince Galatasaray tur atlayan taraf olmuştu. Galatasaray, ilk kez 1993-94 sezonunda katıldığı Şampiyonlar Ligi gruplarında bir kez daha Arsene Wenger’in başında bulunduğu Monaco ile karşılaştı fakat bu kez gülen taraf 2-0 ve 3-0’lık skorlarla galip gelen Monaco oldu. 1999-2000 sezonunda Galatasaray’a bu kez Arsenal ile rakip olan Wenger, sahadan üzülen taraf olarak ayrıldı.

Şampiyonlar Ligi D Grubu Fikstürü ise şu şekilde:

16 Eylül Salı
Galatasaray - Anderlecht: 1-1
Borussia Dortmund - Arsenal: 2-0

Yarın
Arsenal - Galatasaray
Anderlecht - Borussia Dortmund

22 Ekim Çarşamba
Galatasaray - Borussia Dortmund
Anderlecht - Arsenal

4 Kasım Salı
Borussia Dortmund - Galatasaray
Arsenal- Anderlecht

26 Kasım Çarşamba
Anderlecht - Galatasaray
Arsenal - Borussia Dortmund

9 Aralık Salı
Galatasaray - Arsenal
Borussia Dortmund - Anderlecht

Galatasaray’ın Arsenal ile oynayacağı maçın Londra kafilesinde ise şu isimler yer alıyor:

"Fernando Muslera, Sinan Bolat, Eray İşçan, Tarık Çamdal, Alex Telles, Semih Kaya, Hakan Balta, Aurelien Chedjou, Yasin Öztekin, Furkan Özçal, Veysel Sarı, Felipe Melo, Selçuk İnan, Blerim Dzemaili, Yekta Kurtuluş, Hamit Altıntop, Emre Çolak, Olcan Adın, Armindo Bruma, Wesley Sneijder, Umut Bulut, Burak Yılmaz, Goran Pandev."