Bursaspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Türk Milli Takımı'nın İzlanda'ya 3-0 mağlup olmasının ardından eleştirilere hedef olan kaleci Onur Kıvrak ve Burak'a sahip çıktı.

Türkiye'de alt yapıdan gelen oyuncuların yok edildiğini belirten Güneş, "Yani Onur Kıvrak, 4 sene kalecilik yapmak için kadroya girmedi. Bugün bir çizgi yakaladı, bir maçta yok etmeye çalışıyoruz. Böyle bir ülkeden futbolcu çıkmaz. Bırakın eğitim aşamasını. Bu Burak için de geçerli, Selçuk için de kaleci Volkan için de geçerli." dedi.

Şenol Güneş, Spor Toto Süper Lig'in 2. haftasında deplasmanda oynayacakları Gençlerbirliği maçı öncesi Özlüce Tesisleri'nde basın toplantısı düzenledi. Konuşmasının başında Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümünü kutlayan Güneş, futbolun bir oyun olduğunu hatırlatarak, bu oyunun insan ilişkilerinde yakınlığı sağlayan ortak değer özelliğine dikkat çekti.

"GENÇLERBİRLİĞİ MAÇI ÇOK KRİTİK, ÜÇ PUAN HEDEFLİYORUZ"


Lige güzel futbol oynamak amacıyla başladıklarını vurgulayan Güneş, "Milli maç sebebiyle lige ara verildi. 2 hazırlık maçı yaptık. İki maçta tüm oyuncularımızı oynatmaya çalıştık. Milli takımlarda bulunan oyuncularımızı sadece değerlendiremedik. Sakat olan Ferhat katılmadı. İki maçta da daha iyi oynadığımız düşünüyorum. Her geçen gün gelişiyoruz, daha iyi oynuyoruz, daha keyif veren bir oyun yapısı oturmaya başladı." diyerek, şöyle devam etti:

"Yeni gelen oyuncularımız maalesef fizik olarak tam hazır değil. Yenilerimizin de uyum sağladığı bir dönem geçiriyoruz. Oyunumuzun daha iyi olması gerektiğini düşünüyorum. Henüz lig için yeterli değil. Bizim için puan savaşı olan bir döneme giriyoruz. İlk üç maçın önemli olduğunu söylemiştik. Gençlerbirliği maçı önemli ve kritik bir maç. Üç puan hedefliyoruz. Rakibimiz iyi bir takım. Kalitemizi ortaya koyarak üç puanla ayrılmak istiyoruz. Bu gücümüz var inşallah kazanırız."

"BİR MAÇ BİLE OYNACAK İLK 5'DE OLMALIYIZ"


Milli takımdan gelen oyuncuların son durumuna bakarak karar vereceğini belirten Güneş, şöyle devam etti:


"Şuan Enes ile Treore'yi bilmiyorum. Ozan iyi durumda. Dün de idmana katıldı. Genel olarak da çalışmalardan memnunum. Takımın havası da iyi. Arkadaşlık da gelişiyor. Sonuçlar da buna katkı yapacak. Gençlerbirliği kritik bir maç. Şuan ligin görüntüsünde iyi değiliz. Bir maç bile oynasak ilk beşte olmak istiyoruz. Bunun için çok daha fazla çalışacağız. Bunu bütün oyuncularıma söyledim. Bütün oyuncularıma güveniyorum. Bu kadronun da bunu başaracak güçte olduğunu hep söylüyorum."

"OZAN KÖTÜ DEĞİL AMA BENİM BEKLEDİĞİM OZAN DEĞİL"


Güneş, bir gazetecinin, 'Ozan İpek ile ilgili bu maçta değerlendirmeniz ne olacak, ilk 11'de oynama ihtimali var mı?' sorusuna ise şöyle cevap verdi:

"Sezon başında onunla başlama kararı verdim, kalitesine güveniyorum ama uzun süre ayrı kalmış gitmiş gelmiş, bu sene ne vereceğini bilmiyorum. Bir savaş vermesi gerekir ve zamana ihtiyacı olduğunu söyledim. O da bu savaşı vereceğini söyledi. Bu savaş Volkan için de geçerli. Bunlar yetenekleri fazla olan iyi Bursasporlular. Sorumlulukları da fazla. Bunları yapınca yerleri zaten hazır. Oynamadığı zaman da bunu saygıyla karşılayacak. Müsabakadaki davranışının yanlış olduğunu kendisi de söyledi. Oynamadığınız zaman tepki gösterirseniz bu takımın parçası değilsiniz demektir, bunu hepsi için söylüyorum. Şuan tam hazır olduğunu düşünmüyorum. Volkan çok mesafe aldı ve bunu yansıtıyor. Ozan kötü değil ama benim beklediğim Ozan da değil. Oynayabilir, maçın gidişine göre."

"ONUR BİR MAÇ KÖTÜ OYNADI DİYE YOK ETMEYE ÇALIŞLIYORUZ"


Bir soru üzerine A Milli Futbol Takımı'nn İzlanda karşısında aldığı 3-0'lık mağlubiyetini değerlendiren tecrübeli teknik adam, şunları ifade etti:

"Milli takım hepimizin, hepimizin sahiplenmesi gerekir. Hepimizin görüşleri var, başarılı olması için katkı vermemiz gerekir. Biz bu maça kötü başladık, kötü oynadık kaybettik. Zaten hocamız da değerlendirmesinde söyledi. Bu maçı kazansaydık da gruptaki yerimiz garanti değildi. İlk maç kaybedildiği zaman da her şey bitmedi. Yarış devam ediyor. Onlar da altta biz de alttayız. Sonuçlara bakınca günah keçisi arıyoruz. Yanlış bana göre.

Her sonuçtan sonra mağlubiyet varsa günah keçileri, kazanmışsa kahramanları oluşturuyoruz. Sistemleri olan kulüpler bunları aramazlar. Gereğini yaparlar, konuşacak bir şey olmaz. Kurumsal yapılar oluşturulmalı, kurallar konulmalı, uygulanmalı. Ama Türkiye'de en büyük sorun yapısal reformlar yapılmıyor. Çünkü bunlar çok büyük kararlar istiyor. Ülke futbolunda sokaktan gelen oyuncularımızı, alt yapıdan gelen oyuncularımızı acımasız olarak yok etmeye çalışıyoruz.

10 yılda, 15 yılda ürettiğimiz futbolcularımızı bugün bir maçta yok ediyoruz. Yani Onur Kıvrak, 4 sene kalecilik yapmak için kadroya girmedi. Bugün bir çizgi yakaladı, bir maçta yok etmeye çalışıyoruz. Böyle bir ülkeden futbolcu çıkmaz. Bırakın eğitim aşamasını. Bu Burak için de geçerli, Selçuk için de kaleci Volkan için de geçerli. Her oyuncumuzla kavga ediyoruz. Kulüpler üzerinden medyada kavgalar gösteriyoruz. Yani benim oyuncum daha iyi senin oyuncun daha kötü, böyle bir durumdan futbolcu da seyirci de etkilenecek."

"BENİM LİSTEMDE AYDIN YOK, DÖNÜŞÜ MÜMKÜN DEĞİL"


Güneş, bir basın mensubunun, Joseo'nun orta alana ilaç olup olamayacağı ve ameliyat olması planlanan Aydın Karabulut'un takıma dönme ihtimalini sorması üzerine, şu açıklamayı yaptı:

"Joseo iyi bir oyuncu, ilaç olmaz ama katkı yapar. Üç dört defa konuştuktan sonra, başkanla konuştum, herkesle konuştum, ben mi yanlış yapıyorum diye ama aynı yanlışlar devam etti. Bu kadar yanlış yapan bir oyuncuyu kaybettik. Benim listemin içinde yok artık Aydın. Gitmek isteği takımlar vardıysa gitseydi. Ameliyat olması gerektiğini söyledi, bunu planlayalım dedim, şimdi de ameliyat oluyormuş. Ne dediğini anlamıyorum, anlaşamıyorum.

Elimde değiştiremediğim kabul ettiğim oyunculardan bir tanesi Volkan'dı. İnşallah kendisin de Türkiye'nin bir numarası olur biz de bir iş yapmış oluruz. Ben Volkan'a bir şey yapmadım, kendisi istiyor, kendisi yapıyor. Aydın da kendisi isteyip kendisi yapmalı. Şuanda dönüşü mümkün değil."