Mersin Büyükşehir Belediyespor Kulübü, Türkiye Basketbol Ligi’nden (TBL) Best Balıkesir Spor Kulübü’nün ligden çekilmesi üzerine başvuru yapmalarına rağmen kendileri yerine bölgesel amatör ligden bir takımın TBL’ye çıkarılmasına tepki gösterdi. Kulüp, "Federasyona olan inancımız kırılmıştır. Kulübümüz bu şartlarda basketbol branşında yaptığımız yatırımların ve böyle adaletsizliklerin yaşandığı branşlarda mücadele etmenin çok anlamlı olduğunu da düşünmemektedir" denildi.

Konuyla ilgili kulüpten yapılan yazılı açıklamada, Mersin Büyükşehir Belediyespor Kulübü’nün 1991 yılında kurulduğu ve 8 branşta faaliyet gösterdiği belirtildi. Erkek ve kadın basketbol takımlarının uzun yıllardır liglerde mücadele verdiği belirtilen açıklamada, "2002 yılında erkek basketbol takımımızın bölgesel ligde başlayan macerası bir çok başarı ile süper lig düzeyine çıkmış ve 10 yıl kesintisiz süper ligde devam etmiştir. Son 2 yıldır da TB2L’de mücadele etmektedir. 2016-2017 sezonunda TB2L’de mücadele eden takımımız ligin normal sezonunda grubunu 2. sırada bitirerek play-off oynamaya hak kazanmıştır. Play-off grubunda rakibini 2-0’lık seri ile mağlup ederek final grubuna kalmıştır. Burada da ligi 5.sırada bitirmiştir. Statü gereği ilk iki takım bir üst lige çıkmasına mukabil üst ligdeki bir takımın ligden çekilmesinden dolayı yeni bir takımın TBL’ye çıkma durumu hasıl olmuştur. 3.sıradaki takım da statü gereği üst lige alınmıştır. Ardından da yine TBL’de mücadele eden bir takım ligden çekildiğini beyan etmiştir. Bu şartlarda üst lige çıkacak diğer takımın Basketbol Federasyonu tarafından belirlenmesi gündeme gelmiş ve kulüplere davetiye göndererek bu konudaki talepleri almıştır. 7 Ağustos 2017 tarihinde kulübümüz üst lige katılma konusundaki irade ve talebini Federasyona bildirmiştir. Ancak 9 Ağustos 2017 tarihinde Federasyonun internet sitesinden yapılan açıklama da kendi ligimizde geçen yıl mücadele etmekten imtina eden ve bölgesel ligde sezonu tamamlayan, bu yılda bölgesel ligin kapanmasına rağmen TB2L’ye başvuru dahi yapmayan bir takımın TBL’ye alındığını öğrenmiş bulunmaktayız" ifadelerine yer verildi.

"Federasyona olan inancımız kırılmıştır"

Geçen sezonda buna benzer bir durumla karşı karşıya kalındığının bilgisi verilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Geçen yılda kulübümüz lige bu şartlarla kabulüne karar verilen diğer iki takımın, mücadele ettiğimiz ligde bulunmasından dolayı herhangi bir usulsüzlük görmediğinden, Federasyonun takdirini makul bulmuş ve herhangi bir tepki göstermemiştir. Ancak bu yıl maruz kaldığımız durum çok farklı, adaletsiz, haksız, elim ve vahimdir. Bizimle beraber aynı ligde dahi mücadele etmemiş ve bir alt ligde sezonu tamamlamış bir takımın 2 lig birden atlatılarak bizim üst ligimize davet edilmesinin mantıklı açıklaması nedir? Yada var mıdır? Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Yıllardır kadın ve erkek basketboluna hizmet veren kadın basketbolunda Süper Ligin yanında Gelişim Takımını kurup, TKB’de mücadele eden kulübümüzün maruz kaldığı bu durum şevkimizi, adil bir yönetim ve güven ortamını, Federasyona olan inancımızı kırmıştır. Kulübümüz bu şartlarda basketbol branşında yaptığımız yatırımların ve böyle adaletsizliklerin yaşandığı branşlarda mücadele etmenin çok anlamlı olduğunu da düşünmemektedir. Sahada yaptığımız mücadelenin farklı yollarla ve bu kararla boşa çıkarılarak heba edilmesi, bunun en bariz örneğidir. Bu adaletsizlikler karşısında tüm basketbol liglerinde mücadele etmenin bir anlamı olup olmadığını da ayrıca değerlendireceğimizi, bununla birlikte kanuni haklarımızın da takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna duyurur, saygılarımızı sunarız."