Rusyanın ev sahipliği yapacak Dünya Kupası’nda sürprizler beklediğimiz 10 takım

Aşağıda 2018 Dünya Kupası’nda müthiş oynayacak takımlarla ilgili yazıyoruz

SPOR 18.07.2018, 12:38
Rusyanın ev sahipliği yapacak Dünya Kupası’nda sürprizler beklediğimiz 10 takım
 Brezilya ve İtalya milli takımlarında forma giyen ve 1958 yılında Seleçao oyuncusu olarak dünya şampiyonu unvanını kazanan efsanevi futbolcu José Altafini «Golsüz maç öpücüksüz aşk gibidir» ifadesinde bulundu ve yüzde yüz haklıydı. Öpücüklerin iki aşık insanın ilişkisinde doğal olduğu gibi goller de futbol oyunun ayrılmaz parçasıdır. Bir maç golsüz geçerse futbol taktiklerine hakim olmayan insanların çoğu hayatlarının iki saatini boşuna harçadığını düşünerek hayal kırıklığına uğarar.

 

Ama çok şükür modern futbolda resmen gol karnavalı düzenleyebilen birçok takım vardır. Bu yazı 2018 Dünya Kupası finalinden önce en çok gol atanları anlatacak.

Şunu bildirelim ki kıta elemelerinin sadece son grup maçlarının ve (bazı durumlarda) play-off maçlarının sonuçları dikkate alındı. Burada liste tabanlı istatistikler.

 

10. NİJERYA (6 maç, gol farkı 12-4), ortalama bir maç başına 2 gol.

 

Elemelerin en golcü futbolcuları: Moses 3, İheanachi, Simon,  Obi Mikel, İwobi her biri 2 gol attı.

Elemelerin pas veren en iyi futbolcuları: bir lider yok, 9 futbolcu birer pas verdi.

 

Süper Kartallar kendi kıtasındaki elemeleri gayet güvenli bir şekilde kazandı. Son rauntta B grubunda oynayan Nijerya, Dünya Şampiyonası’na katılmak için Kamerun, Cezayir ve Zambiya ile sahada karşılaştı ve grupta ikincilik kazanan Zambiya’dan 6 puan fazla ve toplam olarak 14 puan alarak rakiplere hiç bir şans bırakmadı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti takımı Afrika elemelerinde Nijerya’dan fazla gol (14 gol) attı ama elemeleri geçemedi.

 

Nijerya’nın elemelerde oynadığı en parlak maç Kamerun ile karşılaştığı maçtı. Eylül 2017’de Nijerya takımı tecrübeli rakibini 4:0 skorla yenilgiye uğratarak onu resmen mahvetti. Atılan dört gol ve dört pas farklı futbolculara aittir, ki Afrikan golcülerinin güçlü potansiyelini göstermektedir.

 

Elemelerde Chelsea’de forma giyen orta saha oyuncusu Viktor Moses Nijerya’nın en golcü futbolcusu oldu. Oynadığı dört maçta üç gol atmayı başardı. 27 yaşındaki futbolcu güzel gollerden başka düello (%48 başarılı), baypas ve rakiple karşı karşıya geldiği performansla (maç başına 7 pas %65 başarılı) gurur duyabilir.

 

9. İSVİÇRE (12 maç, gol farkı 24-7), ortalama maç başına 2 gol.

 

Elemelerin en golcü futbolcuları: Seferovic 4, Lichtsteiner,  Rodriguez her biri 3, Xhaka, Mehmedi, Zuber her biri 2 gol attı.

Elemelerin pas veren en iyi futbolcuları: Seferovic, Dzemaili, Shaqiri her biri 3 pas Behrami ise 2 pas verdi.

 

Dünya Şampiyonsı’na çıkmak için İsviçre takımı zorluklar çekti. Son Avrupa şampiyonu olan Portekiz takımıyla aynı grupta oynayadıktan sonra elemelerin son turunda ek avantajlardan faydalanan İberya takımı tarafından puan eşitliğine rağmen mağlup oldu. Sonuçta Petkoviç’in takımı Kuzey İrlanda’ya karşı play-off maçında sahaya çıkmak zorunda kaldı ve sadece iki oyunda atılan tek golün sayesinde galip geldi.

Elemelerde ise İsviçreliler gayet güzel sonuçlar aldı 10 oyunda 23 gol atıldı. Tabii ki İsviçre’nin buluduğu grubun Andorra, Letvanya ve Faroe Adaları takımlarından oluşması İsviçre’nin kazanmasında önemli rol oynadı. Ama bizi en çok şaşırtan şey İsviçre’nin gayet güçlü Macaristan takımını önce deplasmanda 3:2 skorla sonra ev oyunda 5:2 skorla yenip yerle bir etmesidir.

 

2018 Dünya Kupası finalinde İsviçre takımı Brezilya, Sırbistan ve Kosta Rika takımları gibi güzel sonuçlar alan rakiplerden oluşan E grubunda oynayacak. Bu takımlardan her biri gol nasıl atılır çok iyi biliyorlar bu yüzden bu gibi dörtlünün oyunu izleyiciler için sıkıcı olmayacak.

 

8. DANİMARKA (12 maç, gol farkı 25-9) ortalama maç başına 2,08 gol.

 

Elemelerin en golcü futbolcuları: Eriksen 11, Delaney 4, Jörgensen, Cornelius her biri 2 gol attı.

Elemelerin pas veren en iyi futbolcuları: Eriksen 3, Sisto, Jörgensen, Poulsen, Dalsgaard her biri pas verdi.

 

Danimarkalı takım genel olarak elemeleri gayet güzel geçti ama özellikle ilk maçlarda görünen sabitsilik dolayı gruptaki birinciliği ve finale çıkma şansını Polonya takımına kaptırdı. Sonuçta 2018 Dünya Kupasına katılma hakkını korumak isteyen Danimarka İrlanda ile berabere sonuçlanan ev maçından sonra rövanş maçında İrlandalı rakibine hiç bir şans bırakmayarak 5:1 skorla galip çıktı.

 

Ancak Danimarka’nın eleme karşılaşmalarında bize hediye ettiği en ilginç anlardan biri bu takımın grupta birincilik kazanan Polonya’yı ev maçında yenmesidir. İskandinavya takımı her yarıda ikişer gol attı ve grup liderini sensasyonel 4:0 skorla mağlup ederek karşılaşmayı bitirdi.     

 

Danimarka’nın en güçlü golcü futbolcusu Tottenham’da forma giyen orta saha oyuncusu Christian Eriksen. Danimarkalı takımın en iyi sonuçları yani 11 gol ve 3 başarılı pas onun sayesinde mümkün oldu. Eriksen’in elemelerde rakibin kalesine top göndermesi oranı gayet yüksektir her maçta yaptığı 3-4 kale vuruşundan %57’i kalenin içine yapıldı.

 

7. İSVEÇ (12 maç, gol farkı 27-9) ortalama maç başına 2,25 gol.

 

Elemelerin en golcü futbolcuları: Berg 8, Forsberg 4, Toivonen, Lustig, Granqvist her biri 3 gol attı.

Elemelerin pas veren en iyi futbolcuları: Augustinsson 4, Toivonen, Lustig, Kraft her biri 2 pas verdi.

İsveçli takım 2018 Dünya Kapası’nın katılımcılarından biri olmak için zorluklar çekmek zorunda kaldı. İlk baştan bu takım eleme turunda Fransa ve Hollanda gibi canavarların oynadığı ölüm grubuna girdi. İstikararsız oyun gösteren Hollanda takımını puan eşitliğine rağmen ek avantajlardan faydalanarak yenilgeye uğratan Anderson’un takımı Fransızlara zaferi kaptırdı.

 

Elemelerde A grubunun en üretken takım haline gelen İsveç takımı play-off maçlarında yenilmez İtalyan takımıyla karşı karşıya geldi. Squadra azzurra ile yapılan maçta İsveçliler defansa öncelik vererek çok doğru yaptı çünkü bu maçta İsveç takımı tarafından atılan tek gol maçın galibini belirledi.

 

Finalde İsveç takımı, Meksika, Almanya ve Güney Kore takımlarına karşı sahaya çıkacak. İskandinavlar, Avrupalı bir takımla oynarken hızlı ve ataklarla dolu maç yapmayabilirse de Asyalı ve Orta Amerikalı takımlarla karşılaşırken İsveç’in  Dünya Kupası’nda oynatmadığı Zlatan İbrahimoviç olmadan bile çok gol ve açık çarpışmalar sağlayabilir.

 

6. BREZİLYA (18 maç, gol farkı 41-11) ortalama maç başına 2,28 gol.

 

Elemelerin en gölcü futbolcuları: Jesus 7, Neymar ve Paulinho her biri 6, Coutinho ve Willian her biri 4 fol attı.

Elemelerin pas veren en iyi futbolcuları: Neymar 8, Willian 5, Jesus 4 pas verdi.

 

Pentacampeões adıyla bilinen Brezilya takımı Orta Amerika elemelerini başarıyla geçerek bölgenin en iyi takımı unvanını kazandı. Üstelik Brezilyalılar planlanan gol anlarının büyük kısmını geleneksel olarak boşuna harcadığı halde ataklarından çoğu amacına ulaştı.

Kıta elemelerinin en parlak anlarından biri Brezilya’nın kendi asıl rakibi Arjentina’yi 3:0 skorla mağlup etmesidir. Bir de Seleçaoların Uruguai’yi deplasmanda 4:0 skorla yenerek Orta Amerika elemelerinde rakibini ikinci sıraya düşürmesiyle parlak zafere kavuşmasını unutmayalım.

 

2018 Dünya Şampiyonas’ından önce Brezilya takımı geleneksel olarak en güçlü golcü kadrosuna sahiptir. Demek ki Brezilyalıların maçları her zaman olduğu gibi izleyicilerin ve medaynın aşırı ilgisini çekerken Neymar, Jesus, Coutinho ve başkaları onlara verilen güven ve övgüleri maksimum gol sayısına çevirmeye çalışacaklar.  

 

5. POLONYA (10 maç, gol farkı 28-14) ortalama maç başına 2,8 gol.

 

Elemelerin en golcü futbolcuları: Lewandowski 16 Grosicki 8 gol attı.

Elemelerin en çok pas veren futbolcuları: Zielinski 4, Grosicki 3, Piszczek ve Błaszczykowski ikişer pas verdi.

 

Polonya kıta elemelerinin olumlu anlamda en büyük sensayonu oldu. Beyaz Kartallar 8 maçtan galip çıktı bir maçı berebere bitirdi sadece bir maçta ise yenildi. Bu performans Polonyalılara birinciliği ve Dünya Kupası’na bileti getirdi.

 

Ayrıca Polonya takımı 28 gol atarak gayet kaliteli ve üretken maçlar oynadı. Ancak bu başarılı gollerden çoğu Bavarya golcü Robert Lewadowski tarafından rakibin kalesine gönderildi, ki Polonya’yı tehlikeye atıyor. Çünkü bir takım Lewandowki’yi bir halde bloke edecekse Ukrayna komşusunun takımında gol atabilecek başka bir oyuncu kalmayacak.

 

2018 Dünya Kupas’ında Polonya’nın bulunduğu grupta güçlü rakiplerin olduğu söylenemez. Beyaz Kartalların Senegal, Kolumbiya ve Japonya takımlarıyla karşılaşması en ez teorik olarak bu takıma play-off turuna girme şansını verebilir. Ama yine de Polonya’nın Kupada göstereceği başarı Robert Lewandowski’in iyi formda olması ve performansına bağlı. 

 

4. PORTEKİZ (10 maç, gol farkı 32:4) ortalama maç başına 3,2 gol.

 

Elemelerin en golcü futbolcuları: Ronaldo 15, Andre Silva 9, Cancelo, Carvalho her biri 2 gol attı.

Elemelerin en çok pas veren futbolcuları: Ronaldo, Bernardo Silva, Quaresma  her biri üç, Gelson Martins ve Guerreiro ikişer pas verdi.

 

Son Avrupa şampiyonu play-off maçlarını oynayarak 2018 Dünya Şampiyonası finaline çok yaklaştı. Elemelerin başında Portekiz deplasman maçında İsviçre takımına 0:2 yenildi bundan sonra iki takım bütün karşılaşmalardan hep galip çıktı. Ama finişte Portekizler rakibine karşılık verdi ve ev oyununda İsviçreyi 2:0 skorla mağlup etti attıkları ve yedikleri gol sayısının daha iyi olduğu için birincilik ve Dünya Kupası’na bilet kazandılar.

 

Portekiz takımının yaptığı atakların çoğu eskisi gibi Real kulubünün lideri Cristiano Ronaldo tarafından yapılır. Elemelerde kendi takımının en iyi golcü ve pas veren futbolcusu oldu. Portekizlerin ataklarda başarıyı tek bir insana bağlaması Polonyalıların sadece Lewandowski’ye dayandıkları gibi bu iki takımına zararına olabilir.

Ancak Portekiz takımı play-off turuna girecek gibi görünüyor. İspanya, Fas ve İran ile aynı grupta oynayacak. Portekiz seviyedeki bir takım aynı yarımadada yaşayan komşularla karşılaşmada bazı zorluklar çekebilirse de Afrika ve Asya asıllı takımları kesinlikle yenip geride bırakacak.

 

3. İSPANYA (10 maç, gol farkı 36-3) ortalama maç başına 3,6 gol.

 

Elemelerin en golcü futbolcuları: David Silva, İsko, Diego Costa, Morata her biri 5, Vitolo 4 gol attı.

Elemelerin en çok pas veren futbolcuları: David Silva 4, Nolito 3, Aspas, Alcantara, İniesta, Busquets, İsko, Coke, Alba her biri 2 pas verdi.

 

İspanya takımı ilk baştan Avrupa elemelrinin favorilerinden biriydi ve kendini çok güzel gösterdi. Pireneliler onlarla aynı grupta olan İtalya’ya bir şans bile vermediler. Deplasmanda İtalya ile oyunu 1:1 berabere bitirdiyse de ev oyununda rakibini 3:0 skorla emin bir şekilde mağlup etti.

 

İspanya takımının avantajlarından biri güçlü golcü kadrosuna sahip olması ve tek oyuncuya direk olarak bağlanmamasıdır. İspanya adına rakibinin kalesine bir gol geçirmek bu takımın herhangi golcü ve orta saha oyuncusu için hiç sorun değildir. Bu özellik Pirenelilere karşı sahaya çıkan her takım için oyunu gayet tehlikeli yapabilir.

 

Şimdiki duruma göre İspanya’nın grubundan çıkması şüphesiz görünüyor bu takımın Dünya Kupası’na sonraki yolu her takımın turnuvada aldığı puanlara göre belli olacak. Ama ne olursa olsun İspanyalılar 2018 Dünya Kupası’nın favorilerinin arasındadır.

 

2. BELÇİKA (10 maç, gol farkı 43-6) ortalama maç başına 4,3 gol.

 

Elemelerin en golcü futbolcuları: Lukaku 11, Azar 6, Meunier ve Mertens her biri 5, Carrasco, Benteke her biri 3 gol attı.

Elemelerin en çok pas veren futbolcuları: Meunier 7, Mertens 6, Azar 5, De Bruyne 3, Tielemans ve Carrasco her biri 2 pas verdi.

 

Parlak ve en güzel dönemini yaşayan Belçika takımı hiç zorluk çekmeden 9 zafer ve 1 beraberlik ile maçları sonuçlayarak grubunda birincilik kazanabildi. Lukaku, Azar, Martens ve başka kaliteli oyuncuların attığı gollerle Kırmızı Şeytanlar hemen hemen bütün rakiplerini top yağmuruna tuttu.

 

Elemelerde en parlak ve ilgi çekici maç Belçikalıların Bosna takımını deplasmanda 4:3 skorla yendikleri maç oldu. Bu maçta iki takım heyecan verici oyun gösterdi. Bosna 90 atak yaparken Belçika 89 defa karşılık verdi, çok sayıda kale ve ceza vuruşundan başka onlarca ilginç an vardı.

 

2018 Dünya Şampiyonası’nda Belçika, Panama, Tunus ve İngiltere’ye karşı sahaya çıkacak. Takımın keyfi yerinde olması halinde gruptan çıkmasında bir sorun olmamalı. Üstelik potansiyeline göre Belçika takımı bu dörtlüde birincilik kazanarak play-off turuna girebilir, ki çeyrek finalde rakibin belirlenmesinde yardımcı olabilir.

 

1.ALMANYA (10 maç, gol farkı 43-4) ortalama maç başına 4,3 gol.

 

Elemelerin en golcü futbolcuları: Müller, Wagner her biri 5, Draxler, Gnabry, Goretzka ve Werner her biri 3 gol attı.

Elemelerin en çok pas veren futbolcuları: Kimmich 9, Müller 6, Hector 4, Özil 3, Götze 2 pas verdi.

 

Almanya milli takımı 2018 Dünya Kupası elemelerinde en iyi takım oldu. Kendi grubunda Alman devi oynadığı 10 maçta 10 zafer aldı ve rakiplerinin kalesine 43 top göndermişken sadece 4 gol yedi.

 

Tabii Almanya ile karşılayan takımların daha zayıf seviyesi söz konusu olabilir ama Almanların her maçta konsantre ve dikkatli olması onların hesabına avantaj olarak sayılabilir. 2018 Dünya Şampiyonası’na doğru bir adım atması gereken Almanların Eylül 2017’da düzenlenen maçta Avrupa takımlarına göre gayet güçlü olan Norveç takımının elinden 6:0 skorla zafer alması yukarıdaki sözleri doğruluyor.

 

Alman takımının taktiklerinde olumlu etkenlerden biri ataklarda bir veya iki oyuncusuna bağlı olmamasıdır. Bu konuda diğer taktiklerinde olduğu gibi Almanlar çok taraflı yaklaşıma sahip ve böylelikle rakiplerini oyun boyunca zorlayabilirler. Turnuva başlamadan önce bile Almanya birçok uzman tarafından en büyük favori sayılmakta ve şu an göründüğü gibi Löw liderliğindeki takımın tarihinde beşinci defa Dünya Şampiyonu unvanın kazanıp Brezilya ile aynı seviyeye çıkmak için gereken her şeyi vardır. 

Yorumlar (0)
15
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:22
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13
Günün Karikatürü Tümü