Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Marmaraereğlisi’nde yapılan yatırımlarını yerinde inceledi.
Başa, Genel Müdür Yardımcısı Soner Abdullah Ergin, Arıtma Tesisleri Dairesi Başkan Vekili İmdat Demir ile birlikte Marmaraereğlisi’nde TESKİ’nin yatırımlarını inceledi. Yeniçiftlik Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisindeki revizyon çalışmalarını inceleyen Genel Müdür Başa, ardından Marmaraereğlisi İçme Suyu İsale Hattı İnşaatı ve Marmaraereğlisi Yeniçiftlik İçme Suyu Arıtma Tesisindeki revizyon çalışmalarında incelemelerde bulunarak TESKİ Marmaraereğlisi Şube Müdürü Murat Çoban’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
TESKİ’den yapılan açıklamaya göre, Yeniçiftlik Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi revizyon çalışmalarında şu çalışmalar tamamlandı:
"Tesise 2 bin 500 metrekülük yeni dengeleme havuzu, mekanik kaba ve ince ızgara, kum ve yağ tutucu yapıldı. Mevcut betonarme havuzlar izolasyon işlemi sonrasında sızdırmaz duruma geldti. Tesis kapasitesinin artırımı için 4 adet yeni son çöktürme havuzu yapıldı. Karbon, azot, fosfor giderimi yapılmakta ve tesis ileri biyolojik arıtma tesisi projesine uygun hale getirildi. Tesiste bulunan pompa, blover, hava ve su hatları ile difüzörler son teknolojiye uygun olarak değiştirildi. Biyolojik çamurun susuzlaştırılması için çamur susuzlaştırma ünitesi kuruldu. Tesis tam otomasyon ile işletilebilir hale geltirildi. 2 bin 500 metrelik yeni deşarj hattı yapıldı. Arıtılmış suyun içerisindeki bakterilerin dezenfeksiyonu için ultraviyole sistemi kuruldu."
Marmaraereğlisi İçme Suyu İsale Hattı Çalışması
Marmaraereğlisi ilçesi, Dereağzı Mahallesinde yeni imara açılan ve yüksek noktalarda su alamayan bölgelerin su ihtiyacını karşılamak amacıyla toplamda 13 bin 665 metre 280, 180, 160, 90 ve 450’lik içme suyu şebeke hatlarının tamamlandığı kaydedildi. Hidrofor pompa montajlarının devam ettiği, yeni hatta su verilerek bölgenin su ihtiyacının da en kısa sürede giderilmesinin planlandığı belirtildi.
Marmaraereğlisi Yeniçiftlik İçme Suyu Arıtma Tesisinde revizyon çalışmaları sonrasında şu çalışmalar yapılacak:
"Tesis kapasitesi 5 bin metreküp günden 13 adet yeni basınçlı filtre ile 10 bin 000 metreküp güne çıkacak. Kuyu hattı ile birlikte gölden gelen su tam olarak arıtılıp şebekeye verilecek. Mevcut durumda sadece bulanıklık parametresi arıtılmakta, yeni tesis ile bulanıklık, demir, mangan ve sudaki koku giderimi olacak. Tesiste son teknoloji ölçüm cihazları bulanacak çıkış suyundan sürekli analiz yapılması suretiyle çıkış suyu kontrol altına alınacak. Tesis tam otomasyon sistemi ile yönetilecek olup merkez SCADA sisteminden izlenebilme özelliğine sahip olacak. Tesisteki tüm pompa, analizör, kimyasal hazırlama üniteleri yenilenecek. Tesis arıtılmış suyu içme suyu kriterleri tam sağlayacak özelliğe sahip olacak halk sağlığı korunacak. Marmaraereğlisi için su kesintisi sıkıntısı ortadan kalkacak."
Yatırımlar hakkında bilgi alan Genel Müdür Başa çalışmaların bayrama kadar tamamlanması için talimat verdi.