Çok fazla televizyon izleyenlerin daha az televizyon izleyen bireylerle karşılaştırılması sonucu elde edilen araştırma verileri dikkat çekici bir fark ortaya koyuyor. İnsan beyninin birçok fonksiyonu üzerinde olumsuz etkiler meydana getiren televizyonun olumsuz sonuçları, bilimsel araştırmalarda da önemli konular arasında yer alıyor.
ABD’de gerçekleştirilen bir araştırma da benzer paralellikte sonuçlar ortaya koydu. Araştırma detaylarına göre, yoğun olarak televizyon izleyen bireylerde kısmi ölüm olarak da nitelendirilen fonksiyon bozuklukları riski daha fazla olarak gözlemlendi. Halk arasında unutkanlık hastalığı da olarak ifade edilen bir nevi hafıza bozukluğu olan Alzheimer hastalığına zemin hazırlıyor.

Ne kadar Televizyon İzlemek Gerekir?

Aslında mümkün oldukça az izlemek ve faydasız yayınları takip ederek televizyon başında vakit geçirmemek uzmanların genel olarak ittifakla söyledikleri önemli bilgiler arasındadır. Ancak ABD Califaronia'da yapılan bir araştırma sonucuna göre her gün 4 saat ve üzeri TV izlemek Alzheimer hastalığı gibi hastalıkları tetiklemekte daha güçlü bir gerekçe oluyor.

San Fransisco'da eyaletinde yer alan Kuzey California Araştırma ve Eğitim Enstitüsü'nün yaptığı ve Alzheimer Derneği'nin düzenlediği konferansta verilen bilgilere göre hareketsiz ve TV başında geçirilen 4 saat ve üzeri günlük yaşantıların insan beyninde çeşitli fonksiyonları olumsuz etkilediği kaydedildi. Bu araştırma sonuçları bir deney sonucunda elde edildi. Deney 25 sene boyunca izlenen bir grup insanın gözlemlenmesi ile gerçekleşti. California Üniversitesi'nde bir psikiyatri profesörü olan Kristine Yaffe göre, bu edinilen yeni bilgiler gençler ve çocuklar için daha çok dikkate alınması gereken önleyici ve koruyucu tedbirlerin sağlanması için önemli bilgileri içeriyor. Bunun yanı sıra genel araştırmalara bakıldığında ise TV izleme süresinin yanında, TV izlemenin gerekçeleri de beyin üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülüyor.