İnternet radyosu belirlenen ses dosyalarını anlık olarak birçok kişinin çeşitli playerlar aracılığıyla dinlenmesidir. Sunucu ve programcılar için geliştirilen kaliteli yayın programları sayesinde adeta gerçek bir stüdyodan profesyonel bir yayın dinliyormuş izlenimi bile verebilecek kadar alt yapıya sahip şekilde yayın yapılabilir. Yıllık 50 TL civarında düşük masraflarla kurulabilen internet radyoları aynı zamanda özelliklerine göre önemli miktarda paralara da mal olabilir. Ve yayıncı olmasa bile 24 saat boyunca her gün kesintisiz yayın sağlanabilmesi de herkesin ulaşabileceği özellikler arasında…

Bundan 3-4 sene önceye kadar yoğun bir ilgi gören internet radyoları artık eskisi kadar ilgi görmüyor. Youtube gibi hem görsel hem işitsel kaynakların internet radyolarının sonunu getirdiği düşünülse de aslında internet radyolarının istenilen performansı yakalayamamasında çeşitli faktörler var. Bu alanda bir hevesle birçok kişi internet radyosu kurdu. Kurulan radyoların ücretsiz bile kurulabilecek kadar rahat bir hale gelmesiyle yayınlarda oran olarak hemen herkesin yayın kalitesi aşağıya çekildi. Sohbet sitelerinin de sosyal paylaşım sitelerine yeni düşenleri de bu sitelerle dinleyici bulan internet radyolarına büyük darbe vurdu.

Elbette tüm radyolar kalitesiz yayınlarıyla sonlarını hazırlamadı. Kaliteli yayın yapan birçok internet radyosu da yeni bir alan olan bu alanda reklam bulamadılar ve gelir sağlayamadılar. Radyolarının büyümesi yalnızca masrafların artışını sağladı. Zamanla onlarda çekilmek durumunda kaldı. Reel radyolarında bu internet radyosunun önemini daha iyi anlamasıyla kendi dinleyicilerini kendi radyolarına bağladıkları internet radyosuna çekmelerini sağladı. Sonrasında sadece internet üzerinden yayın yapan radyolar buradan da önemli darbe aldı. Kaliteli radyolar aslında iyi de yönetilemedi. Kaliteli yayın yapan sunucu ve programcılar çeşitli radyolara dağıldı veya bu kişiler kendi radyolarını kurmaya kalktılar. Bu birlikteliklere gelen darbelerde kaliteli internet radyolarına vurulan ağır darbelerdendi.

Şuan ise çok fazla dinleyiciye sahip çok fazla radyo kalmakla birlikte, akıllı telefonların FM alıcıları kaldırma adımları internet üzerinden radyo dinleme uygulamalarını olumlu etkiledi ve akıllı telefonlardan internet radyolarının dinlenilme olasılığı arttı. Ancak birçoğumuzun kotalı internet paketi kullanmak zorunda olması bu olumlu çıkışı da elbette perdeliyor. Ama her şeye rağmen senelerdir düşe kalka ayakta durmaya çalışan köklü internet radyoları da yok değil.