Yasak kelimesi teknoloji dünyasında kullanıldığı zaman akla ilk gelen isim Çin olur ve öyle görünüyor ki bu durum daha uzun bir süre böyledevam edecek. Henüz 2014 yılının başında Windows 8 kullanımını ülkede yasaklayan Çin, Microsoft'tan tüm hıncını alamamış olacak ki bu sefer de Office kullanımını yasakladı.
 
CRI'dan yayınlanan rapora göre, Çin hükümetine bazı bakanlıklar ve onların tüm alt kuruluşları, Microsoft Office programlarına yasak getirmiş durumdalar. Yasaklama için belirtilen sebepse, Windows 8 için öne sürülen ile aynı: Amerikan hükümetinin, Çin üzerinde etki edebilecek zararlıları bu program yoluyla ülkeye sokmaya çalışması... Office yerine kullanılacak program da çoktan belirlemiş zira Çin'in kendi ürettiği envai çeşit Office benzeri yazılımbulunmakta ve bu iddia CRI tarafından da onaylanmış bulunuyor.
 
Microsoft cephesindeyse Çin'in aldığı bu karar büyük bir darbe etkisiyaratacağa benziyor çünkü ülkeye orijinal Windows ürünleri sokmak için uzun süredir devam eden bir pazarlama çalışması, tek bir kararla ortadan kalkmış durumda. Bu arada unutmamak lazım ki eski CEO Steve Ballmer, Çin üzerinde kullanılan her 10 Windows kopyasından dokuzunun korsan olduğunu belirtmiş ve akabinde çalışmalar hız kazanmıştı.
 
Pek tabi Microsoft'un bir sonraki hamlesi merak ediliyor. Eğer Çin kapılarını bu şekilde kapalı tutmaya devam ederse, firmanın büyük bir gelir kapısı ortadan kalkacak. Diğer taraftan, Windows Phone işletim sistemine sahiptelefonlar ülkede satılmakta ve bu güne kadar hiçbir yasak ya da türevi ilekarşılaşmadı.