NASA, gelecekteki Mars yolculuğu görevlerinde kullanılması planlanan yeni teknolojisi Düşük Yoğunluklu Süpersonik Hız Kesici (LDSD) aracını denedi. Hawaii'de gerçekleştirilen ateşlemede, uçan daireyi anımsatan aracın paraşütü tam olarak açılmasa da denemenin başarılı olduğu açıklandı.
 
Mars'a insan taşıyacak Kızıl Gezegen'e iniş kolaylaşacak LDSD projesinde yer alan Ian Clark, 'benzeri olmayan bir denemeyi gerçekleştirdiklerini' belirterek, "Bazı olumsuzluklar çıkabilir ancak çıkaracağımız derslerle ileride daha iyisini yapacağız" ifadesini kullandı.
 
ABD Donanması'nın Kauai adasındaki Pasifik Füze Menzili Tesisinde TSİ 21.40'ta gerçekleştirilen ateşlemede, Mars'ın atmosferine büyük bir hızla girdikten sonra sorunsuz bir şekilde girebilecek uzay aracı modelinin denemesi yapıldı.
 
LDSD'nin, insan, kargo ve donanım taşınacak görevlerde, Mars'ın atmosferinde zarar görmeden yavaşça alçalarak yere inebilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında, bugüne kadar geliştirilen en büyük süpersonik paraşüt ve Süpersonik Şişirilebilir Aerodinamik Hız Kesici (SIAD) adı verilen uçan daire benzeri içi araç geliştirildi. 30.5 metrelik paraşütün yanında, SIAD'lardan bir tanesi 6; diğeri ise 8 metre olarak tasarlandı.
 
Atmosferin dışına doğru ilerledi Kauai'de yapılan denemede, 3175 kg ağırlığındaki test aracını taşımak için dev bir balon kullanıldı. Balon, dev paraşüt ve 6 metre genişliğindeki SIAD'ı 37 km yüksekliğe taşıdı.
 
SIAD, hedeflenen irtifaya erişilmesinin ardından balondan ayrıldı ve motorunu ateşleyerek 55 km yüksekliğe çıktı. Araç, bu esnada ses hızının dört katı yani Mach 4 hızına erişti.
 
NASA, erişilen irtifadaki aşırı ince hava sayesinde yoğunluğu çok düşük olan atmosferin Mars atmosferine çok büyük benzerlik gösterdiği belirtti.
 
Testin son aşamasında, SIAD'ın şişerek yüküyle beraber 2.5 Mach hızına inmesi ve bu anda paraşütün açılması bekleniyordu. Paraşütün açılmasıyla, test aracı Pasifik Okyanusu'na inecekti.
 
Space.com'un haberine göre TSİ 00.05'te roketini ateşleyen SIAD, ardından başarıyla şişerek hızını yavaşlattık ancak paraşüt istendiği gibi açılmadı. NASA, okyanusa düşen donanımların toplanacağını ve elde edilecek verilerin bir sonraki deneme öncesinde analiz edileceğini belirtti.
 
Eğer proje başarılı olursa, Curiosity gibi SUV büyüklüğündeki keşif robotları ve çok daha büyük donanımlar Mars'a çok düşük riskle indirilebilecek. NASA, Curiosity'i Gale Kraterine indirmek için 30 ton ağırlığ dayanabilen 15.5 metre genişliğinde paraşüt kullanmıştı.
 
(Al Jazeera)