AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, yeni Tokat Havalimanı projesinin 2017 yılı Aralık ayında yapılacağını belirterek,"Kamulaştırma devam ederken de ihaleyi yapabiliyorsunuz. Yasa gereği bunda bir sakınca yok" dedi.

Tokat’ta bir dizi programa katılan AK Parti Milletvekili Zeyid Aslan, yeni Havalimanı projesi ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevapladı. Yeni Havalimanın 2017 yılı yatırım programına alındığını ifade ederek,"Tokat Valisi Ömer Toraman’ın basında yer alan bir haberde ’2018 yılında yatırım programına alınırsa’ şeklinde başlayan bir açıklamasını gördüm. Sayın Valimiz Tokat’a yeni geldikleri için şehirle ilgili bilgileri eksik kalabilir. Yeni Havalimanı yatırım programına 2017 yılında alındı. Şuanda alt yapı ihalesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Tokat’a gelirken aldığım son bilgi havalimanına Tokat-Turhal yolundan yapılacak olan bağlantı yolunun BOTAŞ’a ait borulara 45 derece açı ile bulunmaması nedeni ile ÇED raporunda bir olumsuzluk yaşanmış. Yeni projesi hazırlandı. DHİM’den aldığım bilgiye göre bu ay sonu itibariyle bu işlemler tamamlanmış olacak. Eylül ayında ihale tarihi alacağız. İhale için 90 günlük süre gerekiyor. Tahmini bir süre söyleyecek olursak Ekim sonu Aralık ayı başında ihale tarihi verilmiş olur. Aralık’ta alt yapı ihalemizi yapmış olacağız inşallah" diye konuştu.

Kamulaştırma sorunu ihaleye engel değil

Yeni Havalimanın kamulaştırmanın bitmediğini ama bunun ihaleye engel olmadığını belirten AK Partili Aslan,"Kamulaştırmanın yüzde 40’lık kısmında itirazlar var. Dava yolu ile çözülmesi gerekiyor. Kamulaştırma devam ederken de ihaleyi yapabiliyorsunuz. Yasa gereği bunda bir sakınca yok. O yüzde 40’lık itiraz edilen kısımla ilgili bakanlık dava açacak. Dava dosyaları hazırlandı adli tatilin bitiminde DHİM kamulaştırma ile ilgili dava açacak. Tek celselik davaların yıl sonuna bitmesini bekliyoruz" dedi.

Mevcut havalimanında uçak seferlerin özel hava yolu şirketi tarafından yaklaşık 4 ay önce durdurulması nedeni ile "Borajet ile ilgili yaşanan sıkıntılar var Anadolujet ve Borajetle görüşmeler devam ediyor. Ama bir noktaya varamadılar. Şuaınki havalimanına küçük uçaklar inebiliyor. Anadolujet ve veya THY elinde buraya inebilecek uçak yok. Ulaştırma Bakanımız ve THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker beyle de görüştük. Biran önce Anadolujet üzerinden uçak kiralamak veya farklı bir yöntemle bu işi çözüp seferleri yeni hava limanı yapılana kadar devam ettirilmesi noktasında görüşmeler devam ediyor. Borajetle bir anlaşma yapmak istiyorlar bizlerde takip ediyoruz. Yaz ayında insanların seyahat ettiği bir dönemde uçak seferlerinin olmaması için bizler için çok büyük bir dezavantaj oluşturdu. Daha öncede bunu çok defalar konuştuk. Biz yeni havalimanı ile bu sorunu çözmediğimiz sürece mevcut havalimanında bu sorunları yaşamaya devam edeceğiz. Bu işi kesin olarak çözmenin yolu yeni havalimanı onla ilgili de geldiğimiz nokta iyi bir nokta. Bu yıl sonu itibariyle proje başlanırsa 2,5 yıl sürede tamamlanır. Türkiye’nin 2023 hedefleri içerisinde Tokat’ın o tarihte havalimanı sorununun kalmadığını inşallah hep beraber görürüz” ifadelerini kullandı.