Tokat’ta açıkta kıyılmış tütün satışı yapan iş yerlerine işlem yapılırken, bazı esnaflar uygulamaya tepki gösterdi.

Tokat’ta vatandaşlardan gelen tek dal sigara satışı ve açık tütün satışı ile ilgili ihbar üzerine Tokat Valiliği talimatları ile tütün satıcılarına yönelik uygulama yapıldı. Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Belediye ve Vergi Dairesi personelinden oluşan ekip tarafından tütüncü adı adı altında faaliyet gösteren 8 işletmeye denetim yaptı. İlçelerde de eş zamanlı olarak yapılan denetimlerde açıktan kıyılmış tütün satışı yapan iş yerlerine tutanak tutularak cezai işlem başlatıldı.

Yapılan denetimlere tepki gösteren esnaflardan Kasım Yılmaz (60), 3 defa ceza yazıldığını belirterek, "Elektrik parası ödeyemeyene, su parası ödemeyene, teröriste bir şey yok, Tokatlı ceza yiyor. İki tane üniversitede çocuk okutuyorum canım yandı. Kaçak sigara satmıyorum, uyuşturucu satmıyorum. Sattığımız Adıyaman’da yetiştirilen tütün" diyerek tepkisini dile getirdi.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenlenme Kurulu kararları doğrultusunda 4733 Sayılı Kanunda kıyılmış tütün üretimi ve satışı izine bağlanmış olup; perakende olarak açıkta kıyılmış tütün satışı yasaklandığı, yasanın 8’inci maddesine göre de işletmede bulunan tütünün kilosu kadar para cezası uygulandığı öğrenildi.