Tokat’ta Toprak Sanayi, Tekstil ve Gıda Sektöründe “Temiz Üretim Eğitimleri" başladı.

İŞGEM Konferans Salonunda düzenlenen eğitim programında TÜBİTAK Proje Yürütücüsü Ceren Tosun, firma temsilcilerine stratejik iş birimi konusunda açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Halil İbrahim Yüksel, temiz üretim denilen konunun verimliliği esas alan üretim olduğuna dikkat çekerek, “Bir fabrikanın atığının bir başka fabrikanın ham maddesi olarak değerlendirildiği bir kavram firmaların gündeminde olan konular. Dolayısı ile bizde bu gelişmeleri bu kavramlara yabancı olmayalım istedik. Örnek verecek olacak olursak bir tekstil sektörünün atığı başka bir işletmemizin ham maddesi olabilir. Ankara’da halk ekmekte üretilen ve şekil bozukluğu olan ekmeklerin çerez olarak değerlendirildiği söylendi. Böylece bir atık değerlendirerek katma değere dönüştürülüyor. Kumaş atıkları değerlendirilebilir, yazmacılıkla ilgili bir proje yapılabilir. Mermer sanayinde mermer atıkları ciddi bir yekün teşkil ediyor. Mermer atıklarının değerlendirilmesi ile ilgili bir çalışma olabilir” dedi.

Yenileme noktasında ihtiyaç duyulan sektörlerin başında tuğla ve kiremit sektörü yer aldığını ifade eden Yüksel,”Dolayısıyla daha rekabet edebilir, yeni yapı malzemelerine karşı daha üste koyabilir projeler nasıl yapılabilir anlamında TÜBİTAK, ASELSAN yeniliğe yönelik çalışmalarda bulunmaktadır. Bu anlamda bir proje ile sektörü rekabet edebilir seviyeye getirebiliriz. 7-8 kişilik bir uzman ekip eğitim çalışmalarını yanı sıra firma ziyaretleri yapacak. Firmalar kendilerini yenileme noktasında önemli bilgiler edinebilecek” diye konuştu.