Kış aylarının gelmesi ile birlikte, Bakanlık genelgesi ve alınan karara göre 1 Aralık tarihinden itibaren belirli araçlara kış lastiği takma zorunluluğu başlıyor. Bu sürece uymayan sürücülere 602 TL trafik cezası uygulanacak.
Kış aylarının gelmesi ile birlikte yağmur ve kar yağışlarını da beraberinde getireceğinden sürücülerin araçlarını daha dikkatli kullanmaları ve araçlarına mevsim ve hava şartlarına göre gerekli bakımlarını yaptırmaları, ayrıca kış lastiklerini taktırmaları gerekiyor.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Genelgesinde yer alan; “Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca ‘A’ türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile Takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur” hükmü yer almakta.
Aynı genelge ile şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması Valiliklere bırakıldığından, Uşak İl Trafik Komisyonu Başkanlığınca; “Uşak il sınırları içinde tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kullanım amacı ticari olarak tescil edilmiş olan kamyonet türü araçlar ile ‘A’ türü yetki belgesi bulunan otomobiller ve şehir içi yolcu taşımacılığı yapan (T) plakalı ticari taksilerin, 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihine kadar kış lastiği takmaları kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin kış lastiği olması yönünde zorunluluğun getirilmesine karar verilmiştir.” Duyurusu yapıldı.
Bakanlık genelgesi ve alınan kararda belirtilen araçlara yönelik 1 Aralık tarihinden itibaren trafik ekiplerince yapılacak denetimlerde araçlarında kış lastiği bulunmayan sürücülere 602 TL trafik cezası uygulanacak.
Yetkililer ayrıca karayolu kullanıcılarına uyarıda bulunarak şunları belirtti; “Kış aylarında güvenli bir trafik ortamı içinde sevdiklerinizle birlikte olabilmeniz için trafik kurallarına uymalı, araçlarınızın kışlık bakımlarını mutlaka yaptırmalı, araçlarına kış lastiği taktırmalı, mecbur kalmadıkça karlı ve buzlu havalarda trafiğe çıkmamalı, trafik işaretleri ile trafiği düzenlemekle görevli kişilerin uyarılarını önemle dikkate almaları gerekmektedir”