Uşak ve ilçelerinde, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvuruları alınmaya başlanıldı.
Uşak İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartlarının verilmeye başlanılması ile birlikte mevcut nüfus cüzdanları artık düzenlenmeyeceği bildirildi.
10 yıllık kullanım ömrüne sahip, polikarbon dayanıklı materyalden oluşan, temaslı ve temazsız cip içeren, uluslarası standartlara uygun, en gelişmiş güvenlik öğeleri barındıran kartta; Vatandaşa ait nüfus bilgileri, fotoğraf ve biyometrik veriler güvenli bir şekilde karta işlenmekte.
Kart üzerinde tahrifat yapılması, yetkisiz kişilerce kartın yeniden üretilmesi olanaksız olan yeni kartlarda, mevcut nüfus cüzdanlarında yapılabilen ve vatandaşın mağduriyetine yol açan tahrifat fotoğraf değiştirilmesi gibi sahtecilik işlemleri kimlik kartları ile tamamen önleneceği öngörülmekte.
Kimlik kartları ile hizmetin özelliğine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yapılabilecek, bu sayede farklı kurum ve kuruluşların güvenli bir şekilde kimlik doğrulamasına imkan sağlanacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları (TCKK) ile; Güvenli kimlik doğrulama yapılacak. Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyetleri önlenecek. Kimlik kartı ile internet bulunan her ortamda E-Devlet hizmetlerine ulaşılabilecek. Vizesiz girilen ülkelerde seyahat belgesi yerine geçecek. Elektronik imza olarak kullanılabilecek. Kamu hizmetlerinin daha hızlı ve güvenli verilmesi sağlanacak. Yetersiz kimlik doğrulamadan kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (Sosyal Güvenlik, Sağlık, Sigorta, Bankacılık vb) asgariye inecek.
Kolay taşınabilen, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkan vermeyen biyometrik unsurlarla desteklenen, kredi kartı boyutlarında olan kimlik kartı; TUBİTAK tarafından geliştirilen milli bir işletim sistemine sahip olup, bu özelliği ile milli güvenliği de beraberinde getirmekte.
Mevcut nüfus cüzdanlarından farklı olarak kadın-erkek farkı gözetilmeden tüm vatandaşlarımız için aynı renk ve tasarım benimsenmiştir.
Kimlik kartının kaybedilmesi, başkalarının eline geçmesi halinde başkası tarafından üzerinde tahrifat yapılması özellikle de kişiye ait biyometrik verilerin açığa çıkması-okunması teknik olarak mümkün değil.
Kimlik kartı başvurusu sırasında vatandaşa bir PİN zarfı verilmekte olup, PİN kodunun unutulması veya değiştirilmek istenmesi halinde Nüfus Müdürlüklerinde bulunan KİOKS cihazlarında şifre işlemi yapılabilecek.
Mevcut nüfus cüzdanları vatandaştan geri alınmayacak; Kimlik kartının vatandaşa teslim edildiği anda sistem üzerinden otomatik iptal edilecek.
Kayıp nedeniyle başvuran vatandaşlara, kimlik kartını teslim alıncaya kadar 10 gün geçerli olmak üzere kimlik kartı başvurusu sırasında GEÇİCİ KİMLİK BELGESİ verilecektir. Vatandaşın fotoğrafının da taranarak işlendiği bu belge kartın tesliminin gecikmesi halinde 10 günlük dönem için yeniden verilebilecek.
Vatandaşlar bizzat Nüfus Müdürlüklerimize gelerek Kimlik Kartı için başvurabilecekler. 15 yaşını doldurmuş olan vatandaşların şahsen başvurmaları gerekmekte. Ayrıca ALO 199 çağrı merkezi ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Web portalı üzerinden randevu alınarak da randevulu başvuru yapılabilecek.
Çok yaşlı ve engelli olup Nüfus Müdürlüğüne gelemeyecek durumda olan vatandaşların Kimlik Kartı başvuruları Gezici Kayıt Cihazı ile fotoğrafları da bu cihazla çekilmek suretiyle alınabilecek.
Nüfus Müdürlüklerinde başvurusu alınan vatandaşların kimlik kartları 1 hafta içinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde basılarak başvuru sırasında belirttikleri adrese PTT Kargo ile teslim edilecektir. Vatandaş kart teslim adresi olarak mevcut yerleşim yeri adresi bildirilebileceği gibi; Teslim almak istediği başka bir adresi de bildirebilecekr.
Kimlik Kartı başvuru sırasında 15 yaşını dolduran kişilerden fotoğraf istenecek ancak 15 yaşını doldurmamış çocuklardan da talep edilmesi halinde fotoğraflı kimlik kartı düzenlenebilecek.
Kimlik kartı sırasında son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf istenecek, fotoğraf sisteme tarandıktan sonra vatandaşa iade edilecek.
Başvuru sırasında 15 yaşını doldurmuş vatandaşların biyometrik verisi alınacak.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı içerisinde kan grubunun yer almasını isteyen vatandaşlar bir sağlık kuruluşundan kan grubunu gösteren belgeyi de başvuru sırasında ibraz edecekler.
Başvuru sırasında kimlik kartı bedeli olarak 15 TL alınacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartını kaybeden ve yenisini almak isteyen vatandaşlardan 30 TL kart bedeli alınacak.