Van Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği (VKHBGS) tarafından Sağlık Turizmi Çalıştayı düzenlendi.
DoubleTree By Hilton Van Otelinde düzenlenen çalıştaya Halk Sağlığı Müdürü Yakup İmren, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, il ve ilçelerdeki hastane yöneticileri katıldı. Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayda açılış konuşmasını yapan Van Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Heybet Semur, son yıllarda iletişim ve ulaşım imkanlarının artmasının sağlık turizmi kaynaklı hareketliliği de arttırdığını söyledi. Semur, “Kesin olmamakla birlikte 2016 yılında küresel ölçekte 14 milyon civarında uluslararası hastanın, 100 milyar doları aşan bir sağlık turizmi ekonomisi oluşturacağı öngörülmektedir. Bu pazardan pay almak isteyen ülkeler, sağlık turizmi alanında planlı çalışmalar yürütmektedirler” dedi.
Sağlık turizminden elde edilen gelirin ülke ekonomisine mal ya da hizmet satışından elde edilen ihracat geliri gibi olumlu etkisi bulunduğunu ifade eden Semur, “Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık hizmetlerinde devrim yapan Türkiye, bu başarısını uluslararası alana da taşımak ve sağlık turizminden daha fazla pay almak istemektedir. Dünya turizm sıralamalarında ilk ona giren ve yılda 30 milyondan fazla yabancının ziyaret ettiği bir ülke olan Türkiye, turizmdeki olumlu imajını ve sağlıktaki başarısını bir araya getirerek sağlık turizminde sinerji oluşturmayı hedeflemektedir. Türkiye Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018 Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programında, sağlık turizminin bileşenleri olan medikal, termal ve yaşlı turizm ile ilgili somut ve ölçülebilir hedefler saptanmıştır. Sağlık Bakanlığı 2013-2017 Stratejik Planında, sağlık turizmi kapsamında 2017 yılında 400 bin hasta ve 5 milyar dolar gelir beklenirken, 2023 yılında ise 1 milyon hasta ve 10 milyar dolar hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.
Van’ın coğrafi konumu, tarihi geçmişi ve doğal güzellikleri ile eski çağlardan beri bir yerleşim merkezi olarak kullanıldığına dikkat çeken Semur, “İran’a sınır kapısının bulunması, aktif havaalanının varlığı ve ulaşım yolları üzerinde bulunması, Van’a ticaret ve turizm merkezi kimliği kazandırmıştır. Bölgenin ekonomik ve ticari açıdan gelişmiş merkezlerinden biri olan Van, son dönemlerde şehre yapılan sağlık yatırımları ile de dikkat çekmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından kamu kaynaklarının sağlık hizmetlerinde daha verimli kullanılması amacıyla 30 sağlık bölgesi oluşturulmuştur. Van, Bitlis, Hakkari, Muş ve Ağrı’nın Patnos ile Doğubayazıt ilçeleri ikinci bölgede yer almaktadır. 2015 yılı TÜİK verilerine göre toplam 2 milyon 370 bin 637 kişinin yaşadığı ikinci bölgenin merkez ili Van’dır. 2016 yılı Eylül ayı itibariyle Van ilinde özel sağlık kuruluşları da dahil toplam 7 bin 368 sağlık personeli çalışmaktadır. Van’da 1 üniversite hastanesi, 1 eğitim ve araştırma hastanesi, 8 devlet hastanesi, 3 özel hastane olmak üzere toplam 13 hastanede, 2 bin 924 yatak ve yüzde 80’in üzerindeki nitelikli yatak oranı ile hizmet verilmektedir” şeklinde konuştu.
Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin; Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda sağlık turizmi alanında Van’ı bir cazibe merkezi haline getirmek için bir proje başlattığını ifade eden Semur, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu projenin amacı, Van’a komşu ülkelerden özellikle İran, Azerbaycan, Gürcistan, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, uluslararası hastaların tedavi amaçlı gelmelerini sağlamaktır. Proje kapsamında, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın finansal desteği ile bir fizibilite çalışması gerçekleştirilmiştir. Fizibilite çalışması ile hedef ülkelere yönelik sağlık turizmi projesinin gerçekleşebilir olup olmadığı araştırılmıştır. Yurt içi saha çalışmalarında özellikle uluslararası hasta deneyimi olan sağlık kuruluşları belirlenerek ziyaret edilmiş ve deneyimleri not edilmiştir. Ayrıca Van’daki tüm sağlık paydaşları ile görüşülerek onların önerileri toplanmıştır. Yurt dışı çalışma ziyaretlerinde hastaneler ve sağlık kuruluşu yöneticileri ile görüşmeler yapılmış, hedef ülkelerin sağlık sistemleri ve uluslararası hasta potansiyelleri detaylı bir şekilde incelenmiştir.”
Fizibilite raporu hazırlıklarından önce Van’da sağlık turizminin sadece estetik ve kozmetik cerrahi ünitelerinde hizmet vermek suretiyle gerçekleştirilmesinin planlandığını da sözlerine ekleyen Semur, “Çalışma ziyaretlerinde yapılan görüşmelerde, Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde bir uluslararası hasta biriminin kurularak, bu birim aracılığıyla uluslararası hastalara estetik ve kozmetik cerrahi ünitelerine ek olarak kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, onkoloji, çocuk hastalıkları, yanık merkezi ile ağız ve diş sağlığı birimlerinde de hizmet sunulmasının daha doğru olacağı sonucuna ulaşıldı. Sağlık turizmi, planlı ve uzun vadeli yaklaşımlar gerektiren bir süreçtir. Araştırma ekibi, Van’ın sağlık turizmi destinasyonu olabilmesi için bazı önerilerde bulunmuştur. Bu öneriler sağlık hizmetleri altyapısına, sağlık hizmetlerinin kalitesine, pazarlama ve tutundurma faaliyetlerine; otelcilik, destek hizmetler ve aracılara, mevzuat değişikliklerine yönelik önerilerdir. Bu önerilerin bir kısmı Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından gerçekleştirilebilecek önerilerdir. Uluslararası hasta biriminin kurularak yabancı hastaların tedavi öncesi ve sonrası süreçlerini takip edilmesini sağlamak, sağlık hizmetlerinin kalitesini geliştirmek, hedef ülkelerde sağlık hizmetlerini tanıtıcı faaliyetlerde bulunmak, bu önerilere örnek olarak verilebilir” şeklinde konuştu.
DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ise, son 15 yılda sağlık alanında çok değişikliklerin yaşandığına vurgu yaparak, “1997 yılında Van’a ilk geldiğimde gittiğim yer Bahçesaray’dı. Orada sadece bir tane pratisyen hekim vardı. O da kaymakamın eşiydi. İki sene önce gittiğimde ise Bahçesaray Devlet Hastanesinde 11 uzman vardı. Dolayısıyla son 12-15 yılda Bahçesaray gibi ulaşımı zor olan yerlerde dahi 11 uzman hekimin bulunması imkanını yaşıyoruz” dedi.
Çalıştayın ilk bölümü VKHB Genel Sekreteri Heybet Semur tarafından yapılan sunumla sona erdi.