Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti Bursa’da, 1460’lı yıllarda Fatih Sultan Mehmet Dönemi'nde yaptırılan Başçı İbrahim Camii’nin çivisiz tarihi tahta minberinin iki parça halindeki kapısı çalındı. Ramazan Bayramı’ndan hemen önce gerçekleşen hırsızlık olayının ardından daha önce sabah ile yatsı namazı arasında kapıları açık bırakılan tarihi caminin kapılarına kilit vurulurken, tarihi mabede güvenlik kamerası da konuldu.

Fatih Sultan Mehmet döneminde kesilen koyunların başlarını pişirip satarak kazanç sağladığı için ‘Başçı' ismiyle bilinen Başçı İbrahim adına yaptırılan 550 yıllık caminin minberinin kapıları kimliği belirsiz kişilerce çalındı. Osmangazi ilçesi Maksem Mahallesi 1’inci Okul Sokak’taki tarihi mabedin minberinin çivi kullanılmadan 'kündekari tekniği' kullanılarak yapıldığı belirtildi. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olmasına rağmen ibadete açık olması sebebiyle Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edilen caminin, Türk ahşap işçiliğinin örneklerinden birisi olan ve Ulu Camii'nin minberi üzerindeki motifleri andıran 550 yıllık minberinin kapılarının Ramazan Bayramı’ndan kısa bir süre önce çalındığını kaydeden camii cemaatinden Seyid Ahmet Kara, "Köydeydim, geldim minberin kapısının ikisini de götürmüşler, tarihi bir kapıydı. Ramazan Bayramı’ndan 2-3 gün önce oldu. Kapılar açıktı, şimdi kapanıyor. Güvenlik kamerası yoktu, yeni taktılar, hırsızlıktan sonra konuldu." dedi.

HIRSIZLIK SONRASI KAPILARI KİLİTLENDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sabah ile yatsı namazı arasından tüm camilerin kapılarının halka açık olması talimatı sebebiyle kapıları kapatılmayan tarihi camide, hırsızlık sonrası dış kapı vakit namazları dışında kapatılıyor. Namaz vaktinde cami imam hatibi tarafından kapıları açılan tarihi mabede güvenlik kamerası da hırsızlıktan sonra konulmuş. Daha önce de defalarca hırsızlığın meydana geldiği camiden kilim ve çok sayıda malzemenin çalındığı öğrenildi.

BİR SÜRE DE DEPO OLARAK KULLANILMIŞ

Maksem semtinde, Başçı İbrahim Sokağı'nda bulunan caminin vakfiyesinin aslının Topkapı Sarayının arşivinde bulunduğu belirtildi. Zamanla harab olan caminin 1854 depreminde sonra ve 1891 yıllarında onarım gördüğü açıklandı. Bir dönem depo olarak kullanılan yapı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bursa Eski Eserleri sevenler Kurumu'nun ortaklaşa onarım sonucu 1960 ibadete açılmış.